Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 12. oktober 2001 kl 20.10 Profil: Profil: Greta Garbo (1905-1990)

Filmens mystiske ikon

Greta Garbo som
Greta Garbo som "Kameliadamen".
Greta Garbo er filmlerretets ikon over alle andre, selve definisjonen av en filmstjerne. Mysteriet rundt henne ble ikke mindre da hun, på toppen av sin karriere, trakk seg tilbake fra offentligheten og levde tilbaketrukket i 50 år. Men ville hun egentlig være alene? En brevsamling, som ble åpnet ti år etter hennes død, mellom henne og Hollywood-kvinnen Mercedes De Acosta kaster nytt lys over en merkelig skjebne.

Brevene er unike, i den forstand at de er skrevet av en av Greta Garbos tidligere elskere, en kvinne som skrev om Garbos liv i Hollywood fra 1930 og til slutten av 60-tallet. Brevsamlingen kaster nytt lys over hva som tidligere er sagt om Greta Garbo, og hennes berømte ord ”I want to be left alone” virker ikke lenger helt sanne.

Med utgangspunkt i dette nye materialet forteller dokumentaren om Greta Garbos liv. Vi får intervjuer med familie, venner, biografer og kolleger – blant andre Maria Riva (Marlene Dietrichs datter), Leatrice Joy Gilbert (datter av Garbos forlovede, John Gilbert) og skuespillerkollegene Karen Morley og Robert Sterling.

Garbos brevveksling med den fremtredende lesbiske Hollywood-kvinnen Mercedes De Acosta ble offentliggjort i april i fjor, nøyaktig ti år etter hennes død. Garbos biograf, Hugo Vickers, som har undersøkt brevene, sier i dokumentaren at de avslører et lidenskapelig, fysisk forhold, noe Garbo senere forsøkte å tilbakevise. Det var til De Acosta Garbo uttrykte de avvisende ordene ”Jeg vil være alene”, men det var Greta Garbo selv som fortsatte korrespondansen 27 år etter at forholdet tok slutt. Langt fra å ville være alene avslører brevene at hun ønsket oppmerksomhet fra beundrerne og et desperat ønske om seksuell tilfredsstillelse. Flere ganger klaget hun over at hun ikke kunne finne en elsker som kunne tilfredsstille henne.

Britisk produksjon
RM Associates
Originaltittel: ”Greta Garbo – A Lone Star”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Greta Garbo som ”Kameliadamen”.