Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 12. juli 2006 kl 21.25 Niern: Citizen Kane

En av verdens største filmklassikere

Orson Welles som aviskongen Charles Foster Kane (Foto: RKO Radio Pictures)
Orson Welles som aviskongen Charles Foster Kane (Foto: RKO Radio Pictures)
Vi befinner oss på den forfalne eiendommen Xanadu ved Florida-kysten. Aviskongen Charles Foster Kane, en av verdens rikeste og mektigste menn, ligger for døden. Han hvisker ordet "Rosebud". I korte sekvenser får vi tilbakeblikk på Kanes liv, og til slutt får vi også vite hva ordet betyr.

Ansvarlig redaktør i Kanes avis, Rawlston, gir toppreporteren Thompson i oppdrag å finne ut hemmeligheten bak "Rosebud". Han finner frem til fem nøkkelpersoner i Kanes liv, og snart er det kun en brikke som mangler før puslespillet er lagt.

Om filmen
Filmen er løselig basert på den mektige avismannen William Randolph Hearsts biografi som har inspirert en lang rekke filmregissører. Orson Welles var bare 25 år da han debuterte som regissør med "Citizen Kane", som av mange er utpekt som den største, amerikanske filmen som noensinne er laget. Welles har selv hovedrollen. Hearst prøvde å stoppe filmen fordi den ga et lite smigrende bilde av ham.

Filmen ble nominert til ni Oscar-priser, fire til Orson Welles selv.

Amerikansk drama (1941)
Originaltittel: "Citizen Kane"
Med Orson Welles (Charles Foster Kane), Phil van Zandt (Rawlston), Joseph Cotton (Jedediah Leland), Buddy Swan (Kane som barn) og Ray Collins (Boss Jim Gettys)
Regi: Orson Welles
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, info@nrk.no, tlf: 815 65 900