Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. desember 2002 kl 19.50 Ut i naturen: Været i Norge 2002

Om snø og sol i 2002

Harald Reitan hyller sommeren med kombinasjonen solsikker/solslikker (Foto: Erik Narud)
Harald Reitan hyller sommeren med kombinasjonen solsikker/solslikker (Foto: Erik Narud)
Snøen som falt i fjor har de fleste av oss mistet oversikten over. Slik er det ikke med Harald Reitan, NRKs egen værmann, som tar oss med på en ny reise i egne og andres væropplevelser. For femte jul på rad repeterer han hvordan været i landet vårt var i året som gikk.

Ut i naturen-sjefen, som fikk mye oppmerksomhet for å ha sådd solsikker på en flere kilometer lang strekning på E18 mellom Oslo og Drammen sist sommer, betegner seg selv som en solslikker. Og hans hyllest til sommeren i år ligger nettopp i kombinasjonen solsikker/solslikker.

Eventyrlig sommer
Husker du hvordan folk over det meste av landet hadde det i sommer? Rekordene falt som fluer! For noen ble det negative konsekvenser med tørke som gikk ut over næringen, og mange må betale for sommerværet i form av høye strømpriser utover vinteren. Men nytelsen var stor der og da. Sommerens varmeste var Høylandet i Nord-Trøndelag. I dette fylket var tørkeskadene blant de største i landet – verste siden 1930-tallet. Og sommeren nektet å gi seg. Oslofjorden var full av badende så sent som i september.

Vinter som julekvelden på kjerringa
Vinteren kom som den store overraskelsen på Østlandet nok en gang. Førstekaoset kom allerede i oktober, og da det andre kom 11. november, ga politiet i Oslo opp å få oversikt over problemene. Folk opplevde å bruke to og en halv time til jobben med både avreise- og ankomststed innenfor Oslos grenser. Snøen skapte kaos sist vinter også. I Nordland tok et ras jernbanen, og sendte et togsett på sjøen. Toget på Bergensbanen ble sittende fast på Finse. Og reinen i området ved Femunden måtte slite med isglasur over laven før snøen kom.

Været i Norge er verdt et program i år også…

Egenprodusert av Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Programansvarlig Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83