Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 28. juni 2005 kl 20.55 CP-magasinet

Funksjonshemmede fostre og abort

Jonas og Olle i det svenske
Jonas og Olle i det svenske "CP-magasinet" for og om funksjonshemmede. (Foto: SVT)
CP-magasinet reiste i sin andre sending en debatt i Sverige om retten til liv for de funksjonshemmede. Har funksjonshemmede like stor rett til liv som andre? Er det OK om man med vitende og vilje setter et misdannet foster til verden?

Vi møter Adryan Linden som har muskeldystrofi. Han mener det er en form for fascisme å fjerne misdannede fostre gjennom abort. Og at de som gjør det, gjør seg skyldig i en kriminell handling.

- Jeg tilhører en utrydningstruet folkegruppe, sier Adryan Linden. Professor Marc Bygdeman på Karolinska Sjukhuset i Stockholm er en av dem som bestemmer hvem som skal bli innvilget abort. I "CP-magasinet" møter de to hverandre.

I Nazi-Tyskland søkte man dristige løsninger på alle spørsmål om handikap. Hva hendte? "CP-magasinet" ser nærmere på disse iskalde visjonene om det "rullestolfrie samfunn".

Programleder Jonas Franksson er selv CP-rammet og rullestolbruker. Medprogramleder Olle Palmlöf er journalist og kjent som satiriker i svenske radioprogrammer.

Mer om serien
Da det svenske "CP-magasinet" gikk av stabelen i fjor sommer, var det visstnok første gang et fjernsynsprogram ble laget av en funksjonshemmet og presentert direkte fra de funksjonshemmedes eget ståsted. Med "CP-magasinet" har programlederne Jonas og Olle skapt debatt i Sverige, en debatt som handler om problemer og holdninger som spesielt rammer de funksjonshemmede.

Folkene bak Sveriges Televisions magasin om og for funksjonshemmede ble sist høst tildelt Stora Journalistpriset for 2004 i kategorien "Årets förnyare".

Svensk magasin (2004)
Originaltittel: CP-magasinet
Produsert av: SVT
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57