Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. juli 2004 kl 22.05 Dok1: En slankepille i politisk spill

Kaktus mot Vestens overvekt

Buskmenns hemmelighet mot sult – kaktus! (Foto: BBC)
Buskmenns hemmelighet mot sult – kaktus! (Foto: BBC)
Buskmennene i Kalahariørknen har kjent til Hoodiakaktusens hemmelighet i århundrer, og de bruker den til å undertrykke sult og tørste når de er ute på lange jaktturer. Et botemiddel for for Vestens velernærte og feilernærte befolkningslag?

Nå kan det definitive slankemiddel være funnet. I de afrikanske buskmennenes mirakelplante Hoodia gordonii – en kaktus som bare vokser i Kalahariørknen – finnes et stoff som kan gjøre oss slanke - og buskmennene til millionærer.

Nyoppdaget molekyl
Den sjeldne ørkenkaktusen inneholder et molekyl som inntil nylig var ukjent for vitenskapen, og som kan være botemidlet for millioner av Vestens overvektige.

Vitenskapsmenn har klart å isolere et appetittreduserende virkemiddel i plantekjøttet til kaktusen, sterkt nok til å holde en buskmann fra å spise (og drikke) hele dager av gangen.

Selv om vestlige vitenskapsmenn var oppmerksom på plantens potensiale allerede for hundre år siden, ble ikke dens aktive bestanddel – P57 – patentert av Sør-Afrikas forskningsråd før nylig.

I BBC-dokumentaren besøker vi bl.a. Kalahariørknens buskmenn. Reporteren Tom Mangold oppsøker dem helt i utkanten av Vestens sivilisasjon i det sørlige Afrika. Lederne er vanskelige å få tak i, men i dokumentaren får han dem i tale.

Phytopharm og Pfizer
Det er legemiddelfirmaene Phytopharm og Pfizer som er i gang med å lage en slankepille basert på Hoodiakaktusen. Firmaene akter å benytte seg av den kunnskap buskmenn-folket sitter inne med om bruken av kaktusen som naturmedisin.

Det blir bl.a. snakket om hva royalty-pengene som kan tilfalle buskmenn-folket, skal brukes til. De er i dag et av de fattigste folkeslag i verden. Tradisjonelt er de nomadiske jegere og sankere, men siden europeernes ankomst er deres levekår stadig blitt forverret, og de fleste er nå gjetere og landarbeidere for bønder og kvegeiere. Deres helleristninger og dyretegninger, funnet i huler og på klippevegger, er bemerkelsesverdige.

I dokumentaren får vi også høre om jakten på plantesmuglere fra Vesten som forsøker å stjele med seg eksemplarer av den dyrebare kaktusen.

Innkjøpt britisk program
Originaltittel: The Anti-Fat Pill and the Bushmen
Produksjon: BBC (2003)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57