Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 17. september 2008 kl 19.55 Tingenes tilstand

Kuler og krutt

Tingenes tilstand: Petter Schjerven (Foto: Ole Kaland/NRK)
Tingenes tilstand: Petter Schjerven (Foto: Ole Kaland/NRK)
Petter Schjerven er fortsatt på leting etter Norges største samlere og samlinger, og denne gangen treffer han blink! Han får nemlig audiens i den hemmelige bunkersen til Norges aller største våpensamler, og lar kulene fly fra både seksløper og en vanvittig muskedunder.

Vi får også møte en mann som samler på arbeider laget av krigsfanger under andre verdenskrig. Kunstverkene er utført under dårlige forhold og med enkle midler, men de forteller gripende historier.

Det blir også tid til å leke med Transformers, kikke på knivene til Rambo og store mengder melkekorker. I tillegg får vi vite hva som er linken mellom Petter og krigshelten Max Manus.

Om serien
Tingenes tilstand handler om folk som samler. Enten om det er på Barbiedukker, forgassere, Simpsonseffekter, musikkutgivelser fra 1979, spyposer, apachesykler eller legoklosser. I det første programmet tar programleder Petter Schjerven oss med tilbake til barndommen. Det er nemlig i barndommen mange begynner å bli samlere, og derfor har mange av eierne et nostalgisk forhold til samlingene sine.

Det er mange ulike grunner til at man samler og det er ulike teorier omkring temaet, men en ting kan man slå fast, har man ikke kunnskap om gjenstandene dummer man seg raskt ut som samler. Det er umulig å være samler uten å samle kunnskap om tingene, og derfor blir jakten på kunnskap like viktig som jakten på ting for samlerne sier kulturhistorikerne. Biologene eksemplifiserer: Samling stammer fra jegere og samlere: Det er mer logisk å samle på hermetikk enn frimerker, men basisen er at det kan være "kjekt å ha" til en "regnværsdag".

Eksternprodusert underholdning: Teddy TV (2008)
Prosjektleder: Christina Resk Rezar
Pressekontakt: Karoline Berg, 23 04 94 86/901 08 954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 e>2