Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 16. januar 2004 kl 20.05 Fakta på lørdag: Nær døden-opplevelser

Nær døden og bortenfor

Nær døden-opplevelser i
Nær døden-opplevelser i "Fakta på lørdag". (Foto: Lizzie Everard, BBC)
Ny forskning antyder at bevisstheten og de åndelige fakulteter ikke ligger i, men utenfor hjernen. En nær døden-opplevelse kan for eksempel ikke være cerebral, viser en dokumentar fra BBC.

Kan det være at en nær døden-opplevelse ikke oppstår i hjernen? At bevisstheten fortsetter etter at hjernen har sluttet å fungere? Dette er mer eller mindre hva ny forskning ved ulike forskningssentra i Nederland, Storbritannia og USA antyder.

Tenke det utenkelige
Pasienter som har overlevd en hjertestans, forteller om opplevelser fra den perioden da hjernen beviselig var ute av funksjon. Ved å fokusere på den ubevisste tilstanden til pasientene har enkelte forskere eliminert en god del av skeptikernes innvendinger. De er kommet utrolig nær det som for kort tid siden nærmest var utenkelig i vitenskapelige kretser, nemlig at hjernen og bevisstheten ikke er det samme og at en nær døden-opplevelse er det vitenskapelige bevis på dette.

"Fakta på lørdag" gir fascinerende dokumentasjon på det aller siste innen vitenskapelig forskning omkring nær døden-opplevelser, og vitenskapsfolkene som er med i programmet, trekker en del ekstraordinære konklusjoner.

Blant de medvirkende er også folk som forteller om virkelige nær døden-opplevelser de har hatt. I programmet slipper også skeptikerne til med sine vitenskapelige forklaringer på disse fenomenene.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt program
Originaltittel: The Day I Died
Produksjon: BBC/TLC (2002)
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57