Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 18. april 2009 kl 20.00 Kulturdokumentar: Dukkenes læremester

Mannen som elsket dukker

Ladislas Starewitch, dukkefilmens mester.(Foto: ERA Film)
Ladislas Starewitch, dukkefilmens mester.(Foto: ERA Film)
Livshistorien til den litauiske dukkemakeren og filmregissøren Ladislas Starewitch er fortellingen om mannen som elsket dukker.

"Dressøren for loppesirkuset" kalte de ham, men det var en lovprisning. Ladislas Starewitch (1882 – 1965) var en pioner innen animasjon av dukker og en av verdens glemte filmgenier.

Europas ukjente Walt Disney
Ladislas Starewitch er Europas ukjente Walt Disney. Hans dukkeanimasjoner er et glemt kapittel i filmhistorien, men i hans hjemland Litauen har en ny generasjon filmskapere blåst støvet av de gamle monsterbillene hans og gitt dem nytt liv.

Trollmann og alkymist
Starewitch lærte seg kunsten hjemme i Litauen. Han drev det til å bli en trollmann, en alkymisk innen dukkeanimasjon. Starewitch ble berømt i Sovjetunionen og som utøver nådde han det aller høyeste nivå i Frankrike. Men sine unike animasjonshemmeligheter avslørte han aldri.

Filmen er laget av den litauiske regissøren Rasa Miskinyte, og er også et forsøk på å dekode Starewitch og gå inn i mannens artistiske tankebaner. Filmen limer sammen bitene som finnes av biografiske fakta om Starewitch, leter fram minnene om ham og viser utdrag av filmene han selv lagde. Portrettet av Starewitch er en samproduksjon hvor en lang rekke europeiske land har bidratt, og filmen har mottatt en like lang rekke priser.

Litauisk dokumentar (2006)
Originaltittel: The Bug Trainer
Produsert av: ERA Film
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900