Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 28. februar 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Snøen avslører deg

Kari Toft og Vesle Blesa listet seg innpå ville dyr i vakker vinterskog (Foto: Thomas Hellum, NRK)
Kari Toft og Vesle Blesa listet seg innpå ville dyr i vakker vinterskog (Foto: Thomas Hellum, NRK)
Hva er tatt og hva er spist? Hvem etterlater seg slike spor og hvor ble de av? En tur i vinterskogen kan avsløre alt fra rasteplasser og kurtise til elskov og drap. Og med litt kunnskap og erfaring kan du fort bli en etterforsker med høy oppklaringsprosent.

Alle setter sine spor. Kunsten er å oppdage sporene og tyde dem. Stein Erik Bredvold fra Åsnes i Hedmark må være det nærmeste en kommer en indianer på disse trakter. Den erfarne jegeren og sporeren slår raskt fast hvem som har vært på ferde, hvor mange de var i følge, hvilken retning de tok og hvilke drama som har utspilt seg.

Ut i naturen dro ut i vakker vinterskog med ferske tråkk av elg, rev og rådyr i den kritthvite nysnøen. Og rett som det var støtte de på beitende elger, men sterkest inntrykk gjorde likevel den døde elgen de fant med helt ferske ulvespor rundt.

Lydløs rytter
Et menneske blir raskt oppdaget av et vilt dyr. Ofte før du har oppdaget dyret. Men hvis du sitter oppå et annet dyr, kan du være heldig og komme tettere innpå. Derfor satte programleder Kari Toft seg på hesteryggen og red ut i det vakre vinterlandskapet på Midtskogen i Elverum. Og hun oppdaget fort at hun og Vesle Blesa slett ikke var alene.

Sultne gjester
I Rosendal i Hordaland venter 50-60 hjorter hver dag på en velkjent traktorlyd. Den lyden får dem gjennom en hard vinter med lite å beite på. For konkurransen om maten er knallhard når de bor i den største hjortekommunen i landet. Ut i naturen er med når Anfinn Bondhus redder de stolte villdyrene fra hungersnød og farlig trafikk i jakten etter mat.

Egenproduksjon fra Naturredaksjonen, NRK Program riks, Bergen
Programleder: Kari Toft, tlf: 91 13 88 81
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78