Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. mars 2009 kl 18.00 Ole Aleksander Filibom-bom-bom

Gjensyn med Ole Aleksander


Da NRK Barne- og ungdomsavdelingen skulle lage tv-serien om Ole Aleksander Filibom-bom-bom, fant programsjef Kalle Fürst ut at man også kunne lage spillefilm. Filmen ble sluppet julen 1998, og tv-serien ble første gang vist høsten 1999. Nå blir det gjensyn med Anne-Cath. Vestlys populære figur.

Anne-Cath. Vestlys herlige bøker om Ole Aleksander Filibom-bom-bom har alltid vært populære blant barn. Så fikk da også spillefilmen, som er basert på de to første av totalt fem bøker, strålende mottagelse på kino både av kritikerne og publikum.

I tv-serien er forfatteren selv fortelleren, og hun har vært sterkt inne i bildet på manussiden også her. Replikker er som fra boken, miljø og handling likeså.

- I tv-serien har vi skrudd ned tempoet litt. Vi har tatt oss bedre tid i hver scene og flere klipp har fått plass nå enn i filmen. Hver episode har en eller to historier fra bøkene. Og vi tror at de seerne som har lest bøkene, vil kjenne igjen replikkene ordrett og handlingen, forteller regissør Anne Marie Nørholm i NRK Barne- og ungdomsavdelingen.

Audition med mange barn
Da man gikk i gang med forarbeidet til produksjonen av "Ole Aleksander Filibom-bom-bom", prøvde NRK mange muligheter for å finne de riktige barna til rollene. Man oppsøkte teater- og dansemiljøer for barn, barnehager og skoler, men det var en avisannonse som ga full uttelling. De tre sentrale barna i filmen ble alle plukket ut etter at de søkte på annonsen i avisen.

- Jakob Kirsebom Lanto var bare seks år gammel da vi spilte inn filmen, men han er fantastisk i rollen som Ole Aleksander. Man vet aldri med barn hvordan de reagerer underveis, men med Jakob gikk det over all forventning. Vi glemmer ikke ham så lett, sier Anne Marie Nørholm.

Opptakene
Opptakene ble gjort forskjellige steder i Oslo, og blokken hvor Ole Aleksander bor, befinner seg i Westye Egebergsgate i Oslo.

Ole Aleksander bor sammen med mor, far og hunden Puffen. Men det spørs om det ikke blir enda et familiemedlem i løpet av serien...

I butikken
I første episode sender mor Aleksander Fili-bom-bom-bom i butikken, og han må lære seg utenat det han skal kjøpe. Hvetemel, kanel, melk, salat, en tomat, en loff, Flik Flak og margarin er det mor trenger i dag, og han begir seg lystig og glad ut. Det er første gang han skal ta heisen alene og gleder seg litt til det. Han kommer seg inn i butikken hvor butikkdamen, i Frøydis Armands skikkelse, har flere nabofruer på besøk. Men så kommer melkemannen som snubler i en dame. Melkeflaskene knuses, og Ole Aleksander glemmer nesten hva han skal ha. Så skjer det enda mer, for heisturen opp igjen blir slett ikke slik Ole Aleksander trodde. Det er ikke alltid så greit å være liten.

I rollene:
Ole Aleksander-Jakob Kirsebom Lanto
Mor-Nina Woxholtt
Far-Sigve Bøe
Puffen-Hunden Rasmus

Dramaserie fra NRK Barne- og ungdomsavdelingen
Regi: Anne Marie Nørholm
Manus: Gudny Hagen
I rollene: Jakob Kirsebom Lanto, Sigve Bøe, Nina Woxholtt
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1. Ole Aleksander Fili-bom-bom-bom blir sendt på handletur. Underveis møter han den alltid blide vaktmesteren. (NRK-foto: Ole Kaland)

2. For et oppstyr i melkebutikken. Og hvem er det som rir på melkemannen? Er de voksne blitt helt gale. Ole Aleksander tror ikke sine egne øyne. (NRK-foto: Ole Kaland)

3. Ole Aleksander Fili-bom-bom-bom.(NRK-foto: Ole Kaland)