Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 14. oktober 2005 kl 00.05 Salig soul - soulmusikkens historie

Fra striglet soul til samfunnskritikk

Med Motown forandret poplandskapet seg, og svarte artister henvendte seg målrettet til et hvitt publikum. I det tredje avsnittet møter vi blant andre popfabrikkens grunnlegger, Berry Gordy.

- Motown var en liten hitlåtfabrikk, og jeg fikk idéen fra da jeg jobbet ved et samlebånd på en bilfabrikk, forteller Gordy. I lufta lå det tidlige 60-tallets optimisme. Gordys låtskriverteam Holland/Dozier/Holland i Detroit pumpet ut 40 hitlåter for artister som The Supremes, Martha Reeves, The Temptations og The Four Tops.

I Chicago var Chess Records misunnelige på Motowns suksess. Plateselskapet var allerede kjent for sin artiststall med blues og svart rock’n roll, men de ville ha noe nytt. Ved hjelp av strykere og poparrangementer ble den mer grove Chicago-lyden forandret til sofistikert soul. Sanger som Etta James’ "Only Time Will Tell" og Fontella Bass’ "Rescue Me" gav plateselskapet suksess med Motown-formulaen.

Samfunnsengasjert musikk
Med kampen for like rettigheter og den økende motstanden til Vietnamkrigen, forandret det musikalske landskapet seg. Det var i Chicago publikum fikk sanger om endringene i samfunnet, og mens opptøyene raste i Detroit, virket Motown plutselig gammeldags. Men Gordy lot seg ikke slå så lett…

Om serien
Fra å være underklassens rå og upolerte musikk har den svarte populærmusikken vokst til en milliardindustri som dominerer hitlister over hele verden. Denne BBC-dokumentarserien i seks deler tar oss med gjennom sjangerens utvikling de 50 siste årene, og historien fortelles av dem som kjenner den best: de største artistene, produsentene, musikerne og musikkviterne.

"Salig soul – soulmusikkens historie" er produsert av det samme teamet som blant annet har produsert "Singel og sang" og "Howdy – countrymusikkens historie". De to kritikerroste seriene er tidligere blitt sendt på NRK.

Britisk dokumentarserie i seks deler (2005)
Originaltittel: Soul Deep – The Story of Black Popular Music
Episodetittel: The Sound of Young America
Produsert av: BBC
Prosjektleder NRK: Niels Bierge
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Les mer