Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 6. september 2010 kl 20.45 Islamske perler

Istanbuls praktverk


I Istanbul ender professor Akbar Ahmeds serie om islamske arkitektoniske og kunstneriske praktverk. Han tar oss med til Den blå moske og Suleimanmoskeen – siste stopp er det verdslige underet, Topkapi-palasset.

Ikke noe sted i Europa er islam mer framtredende enn i Istanbul. Her hviler ofte islamske og bysantinske byggverk side om side, iblant oppå hverandre. Eller også modellert etter hverandre, slik tilfellet er med Den blå moske (reist 1606 – 1616), bygd etter modell av Hagia Sophia-katedralen i det gamle Konstantinopel (reist 532 – 537).

Juvelen i kronen
Men Istanbuls største stjerne blant bygninger er et verdslig byggverk, Topkapi-palasset.
Sultan Mehmet II lot det bygge mot slutten av 1500-tallet, etter tyrkernes beseiring av Konstantinopel (1453).

Islamsk kunst består også av mosaikk- og gullsmedarbeider, miniatyrer og manuskripter, keramiske arbeider og dekorasjoner – noe Topkapi flommer over av.

Mer om serien
Islam manifesterer seg gjennom en rekke praktfulle arkitektoniske og kunstneriske byggverk i flere verdensdeler. Professor Akbar Ahmed, en av verdens ledende autoriteter på islam, tar oss i tre sendinger med til Israel, Egypt, gjennom Nord-Afrika til Spania, videre til Iran og til sist den europeiske delen av Tyrkia.

Sentralt i serien står Klippemoskeen i Jerusalem, Kirbet al-Mafjar i Jeriko, Ibn Tulun-moskeen og Sultan Hassan Madrasa-skolen i Kairo, Fredagsmoskeen og Kongemoskeen i Esfahan (Iran), Den blå moské og Suleimanmoskeen i Istanbul – samt den største verdslige perlen innen den muslimske verden som er Istanbuls Topkapi-palass.

Akbar Ahmed er leder for instituttet for islamske studier ved American University, Washington DC.

Sendt tidligere.

Britisk dokumentar i tre deler (2006)
Originaltittel: Glories of Islamic Art
Produsert av: TVF International
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no