Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 6. mai 2000 kl 22.15 Fakta på lørdag: Manndomsprøven

Fakta på lørdag: Manndomsprøven (ttv)


NRK1 lørdag 6. mai kl 22.15
Fakta på lørdag: Manndomsprøven

Ante og hans kamp for kjønnsskifte

De tre siste årene er situasjonen for transseksuelle som ønsker behandling i Norge, bare blitt verre, og i dag er den katastrofal. I kveldens Fakta på lørdag møter en av dem som blir rammet av at Rikshospitalet har lagt ned sitt operasjonstilbud til transseksuelle. Ante (24) ble født med jentekropp, men har hele livet følt seg som en gutt.

Han har bestemt seg for at han vil ta steget helt ut og har søkt Rikshospitalet om å få gjennomgå en kjønnsskifteoperasjon. Dokumentaren \"Manndomsprøven\" er først og fremst et nært møte med Ante, men setter også søkelyset på norsk helsevesens manglende respekt for de transseksuelles situasjon.

Når Ante treffer nye mennesker, presenterer han seg som mann, og han blir som regel også oppfattet som en mann. For det er lite ved Ante som minner om den jenta han egentlig er. Men det holder ikke for Ante. Han er ikke fornøyd med å se ut som og føle seg som en mann. Han vil være det 100 prosent. - Når jeg vet at jeg kan ta en person i hånda og si god dag, jeg heter Ante, og vet at jeg står med en guttekropp under klærne, så vil jeg heller ikke ha komplekser for at jeg også har feminine trekk, sier Ante.

På Rikshospitalet kommer Ante inn i køen av andre transseksuelle som vil ha sin søknad behandlet. I Norge er det et råd av psykiatere som skal ta seg av og vurdere hver enkelt søkers situasjon. Ante trenger råd og oppfølging fra noen som har kunnskap om transseksuell legning I stedet opplever han å bli ignorert og mistenkeliggjort.

- Ingenting skjer når jeg ringer, og ingen vet noen ting. Ingen kommuniserer med hverandre fordi alle har så mye å gjøre på hvert sitt felt. Komiteen møtes en gang i året, og hvis det er en som ikke har gjort jobben sin, eller som ikke har rukket å møte pasienten sin, så kommer ikke den pasienten med denne gangen\", forteller Ante.

Etter tre års venting er Ante i ferd med å gi opp å få behandling i Norge, og han planlegger å flytte til utlandet for å prøve der. Men høsten 1997 får han telefonen han har ventet på, og han starter på hormonkur og går senere gjennom en brystoperasjon. Den siste operasjonen, penisoperasjonen, er han derimot usikker på om han vil gjøre i Norge. Sammen med en kamerat drar han derfor til Nederland for å sjekke ut hvilken teknikk og tilbud som finnes der. Der finner han en faglig innsikt og åpenhet rundt transseksualitet som ikke eksisterer i Norge.

Dokumentaren om Ante ble filmet i perioden våren 97 til sommeren 99. For omtrent et år siden bestemte arbeidsgruppen som arbeider med transseksuelle i Norge å legge ned arbeidet. Psykiaterne Ira Haraldsen og Berthold Grünfeldt fikk flere og flere henvisninger, uten at det ble bevilget tilstrekkelige midler. De befant seg dermed i en situasjon der de ikke lenger kunne stå inne for det tilbudet som Rikshospitalet skal gi. Dette betyr at de som er i tilsvarende situasjon som Ante, ikke har noen steder å henvende seg for å få hjelp.

NRK1 lørdag kl 22.15Bilde
Ante ble født med jentekropp, men har hele livet følg seg som en gutt/mann. (Foto: NRK)

Norsk dokumentar ved Medieopertørene i samarbeid med NRK
Regien er ved Jon Haukeland
For mer informasjon: Geir Bølstad på Medieoperatørene 22206420
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123