Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 5. juni 1999 kl 19.00 Knud W. og Oluf Høst

Knud W. og Oluf Høst (t)

NRK2 lørdag 5. juni kl 19.00
Knud W. og Oluf Høst

Et vennskap og et kunstmuseum

Knud W. Jensen grunnla det danske suksessmuseet Louisiana. Nå har han gjort det igjen. I en alder av 80 år har han tatt initiativet til et museum over sin gode venn, maleren Oluf Høst. I kveldens danske dokumentar tar han oss med på en vandring i Oluf Høsts fantastiske billedverden.
Da Knud W. Jensen som 16-åring var på sykkeltur på Bornholm møtte han en mann som fikk en helt spesiell betydning for hans senere liv. Mannen var maleren Oluf Høst, og det var møtet med hans bilder som for alvor åpnet Knud W. Jensens øyne for malerkunsten.
Interessen og engasjementet ble med tiden til Danmarks mest berømte museum for moderne kunst - Louisiana på Nordskjælland. Men selv om Knud W. Jensen hadde det travelt med sitt museum, glemte han ikke hverken Høst eller hans bilder. De to var blitt venner, og vennskapet holdt helt til Høsts død på Bornholm i 1966.

Et Høst-museum
Da Knud W. Jensen for et par år siden hørte at Høsts gamle hus med tilhørende atelier i Gudhjem var til salgs, var det ikke annet å gjøre enn å gå igang med å skaffe penger til enda et museum.
- Det var som en forelskelse, forteller Knud W. Jensen, som fikk skaffet penger fra forskjellige fond til kjøp og restaurering av huset. De rundt 50 bildene som nå henger i huset, er kjøpt eller lånt fra blant andre Høst- familien. Museet ble åpnet i fjor sommer.
I programmet forteller Knud W. Jensen om sitt møte med Høst, om arbeidet med å få skapt Høst-museet i Gudhjem og ikke minst om Høsts bilder.
- Tanken er at folk skal kunne se Høsts bilder på det stedet der de ble tenkt og malt, sier Karen Fougner som har laget programmet.

Født på Bornholm
Oluf Høst var født på Bornholm og fikk sin utdannelse på Kunstakademiet i København. Men Oluf Høst brydde seg ikke om storbyen, og i 1929 vendte han tilbake til sin fødeby. Her levde og arbeidet han til han døde over 80 år gammel.
Som maler var Oluf Høst trofast mot sine motiver, som han ofte fant like i nærheten av sitt hus Gudhjem, og som han malte igjen og igjen.
Det var solnedgangsbilder, vinterstemninger, gårder i brann og Bognemark - gården som lå like ved Høsts hjem. Høst hadde evnen til hele tiden å se noe nytt i sine motiver og fravriste dem nye kunstneriske uttrykk.

NRK2 lørdag kl 19.00

Dansk dokumentar fra DR2 (1998)
Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41