Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. juni 2009 kl 19.30 Grønn glede

Roten til alt vondt


Ugress som spretter opp igjen nesten idet du har røsket det ut er enhver hageeiers mareritt. Men det finnes en løsning, ifølge Mette Stensholt Schau i Grønn glede.

Skvallerkål og annet ugress som skyter fra rota kan være nesten umulig å bli kvitt, men hvis man dekker det ugressbefengte området med sort, tykk plast eller fiberduk og lar det ligge i to-tre år – da er kampen vunnet.
Problemet er bare at det er veldig sørgelig å se på en svart plast i to år.

Lekker løsning
Gartner Tom har funnet en løsning som både er lekker og smart, forteller Grønn gledes programleder Mette Stensholt Schau. I kveldens program legger de svart duk over skvallerkålen, men oppå der igjen skal det bli et helt nytt hageliv.

Med hundre år gamle teglstein lager de to en urte-/grønnsakshage der det tidligere bare var ugress.

- Løsningen må nesten ses, for dette er vanskelig å forklare, sier Mette. Men på NRKs nettsider ligger det både en tegning og en beskrivelse av plantene som brukes av alle.

Trendy med urter
Det er trendy med egne urter og grønnsaker. Selv Michelle Obama har laget seg en kjøkkenhage ved Det Hvite hus. Mange vil si at de ikke har plass til sånt, men denne løsningen er så lite plasskrevende at dette kan man ha på en litt romslig terrasse, påstår Mette. Eller på en unyttig plen, som du ikke gidder å klippe lenger.

Produsert av NRK Østafjells/Ut i naturen
Programleder: Mette Stensholt Schau mette.stensholt.schau@nrk.no
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 909 55 364
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900