Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 26. juni 2009 kl 21.25 Dokusommer: Gode ekteskap begynner med tårer

Heller le enn gråte

Å giftes eller ikke, er det store spørsmålet. (Foto: Simon Chambers)
Å giftes eller ikke, er det store spørsmålet. (Foto: Simon Chambers)
Muslimske Shahanara Begum banner som en sjømann og går i ettersittende, vestlige klær. Hun er søsteren Hushnaras rake motsetning; familiens lydige og fromme datter. Det er disse to londonjentene med bakgrunn fra Bangladesh, som er hovedpersonene i filmen Simon Chambers har laget.

Chambers er husvenn og "onkel" i familien Begum og vitne til at Shahanara skifter fra de trange buksene til sari når hun skal møte ektemannen som kommer fra en landsby i Bangladesh. Hun har tross alt gått med på et arrangert ekteskap for å ikke miste kontakten med moren sin.

Forviklinger
Det ser lyst ut. Storesøster har gått med på gifte seg etter foreldrenes ønske. Men det varer ikke lenge før viljesterke Shahanara trosser de gamle konvensjonene, forlater ektemannen Mamun og finner seg en kjæreste. Hun bringer skam over familien og faren utelukker henne når de skal til Bangladesh for å gifte bort lillesøsteren i et stort, tradisjonelt bryllup. Det er da Hushnara, den unge bruden, slipper sin bombe; hun vil ikke gifte seg i Bangladesh likevel. Simons Chambers har med sin lavbudsjettfilm framstilt familien Begums såre konflikter på en spontan og ærlig måte.

Britisk dokumentar (2006)
Originaltittel: Every Good Marriage Begins with Tears
Regi og produksjon: Simon Chambers
Distribusjon: Films Transit
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900