Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. juli 2001 kl 22.00 Dok22 - Når bygninger raser: Fatale feil

Konstruksjonsfeil

Kemper stadium i Kansas City, Mossouri etter at taket var blitt tatt av stormen
Kemper stadium i Kansas City, Mossouri etter at taket var blitt tatt av stormen
I dette andre programmet skal det handle om svikt i konstruksjon og design, og arkitekter og andres manglende kunnskap om værmessige forhold og grunnen byggverk reises på. Nye tidsepoker krever ofte nye og spennende arkitektoniske uttrykk. Ulempen er at disse nye konstruksjonene aldri tidligere har stått ute i vær og vind.

23. mai 1984 eksploderte vannverket i den lille byen Abbeystead i Lancashire i England.
16 mennesker døde, og ingen skjønte hva som hadde forårsaket eksplosjonen. Ingeniører og geologer tok ikke ansvar for tragedien. Men det hender at en lekmann vet mer enn ekspertene. Vannverket var plassert på et område, hvor det tidligere hadde vært kullgruvedrift. Det finnes ingen gass gruvearbeidere frykter mer enn metan. En gammel gruvearbeider påsto at han kjente lukten av denne farlige gruvegassen, men ingen hørte på ham. Det ble imidlertid til slutt konstatert at eksplosjonen skyldtes metan i grunnvannet, erstatning ble gitt og ingeniørene ble holdt ansvarlige.

Nytt og flott
På 70-tallet gjorde ny design seg sterkt gjeldende. Kemper stadium i Kansas City, Missouri var et slikt prestisjebygg, prisbelønt og imponerende. Arenaen var til og med åsted for en arkitekt-kongress våren 1979. Men når Midtvesten-stormene setter inn for alvor kan ingen føle seg trygge. 4. juni 1979 falt taket ned fra Kemper stadium. Bare noen timer tidligere hadde det vært 17.000 mennesker til stede. Da taket falt, var det tomt i salen. Ingen mennesker ble drept. Som vanlig stilte ekspertene spørsmål om hva som skjedde. Det de kom fram til var rett og slett at kombinasjonen av vind og vann på taket til slutt fikk det til å rase sammen. Nye materialer og ny design gjorde Kemper stadium svært sårbar for vær og vind.

Silver Bridge
I det lille stedet Point Pleasant i Sør-Virginia hadde broen over Ohio-elven alltid vært der. Den sto ferdig i 1929, og var konstruert med en slags kjede-design. Folk kalte den ”Silver Bridge”. I desember 1967 skjedde katastrofen. Silver Bridge raste sammen og 48 mennesker døde.

Nye metoder å bygge broer på oppstår fra tid til annen. Men metoden – og materialene – kan ikke alltid overføres til andre klimatiske forhold. Stål, for eksempel, utvider seg i varmen, og til slutt i programmet får vi se hva som skjedde med noen brobyggere i Melbourne, Australia.

Britisk produksjon
Originaltittel: ”Why Buildings Fall Down”: ”Failure by Design”
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Kemper stadium i Kansas City, Mossouri etter at taket var blitt tatt av stormen
2. Point Pleasant-broen, eller ”Silver Bridge”, sto ferdig i 1929