Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 24. juni 2010 kl 20.00 Tilbake til 60-tallet

Storpolitikkens og underholdningens år

Kåre Willoch fikk sin første statsrådspost i 1963, og er dermed en selvskreven gjest for dette året. (Foto: Anne Liv Ekroll/NRK)
Kåre Willoch fikk sin første statsrådspost i 1963, og er dermed en selvskreven gjest for dette året. (Foto: Anne Liv Ekroll/NRK)
I 1963 kom de store dramatiske begivenheter fra inn- og utland rett inn i stua til folk gjennom de nye fjernsynsapparatene. Norge fikk sin første borgerlige regjering på 18 år, Martin Luther King fortalte om sin drøm i sin berømte tale i Washington og president Kennedy ble skutt rett foran fjernsynskameraene.

Kåre Willoch fikk sin første statsrådspost i 1963, og er dermed en selvskreven gjest for dette året. Sammen med Willoch finner vi også Toralv Maurstad og Anne Torjusson Diesen i kommentatorstolen for 1963. Toralv Maurstad fordi han, da som nå, var en av landets mest populære skuespillere – og var å se både på film, tv og teaterscener i Norge og utlandet. I forbindelse med teaterengasjementer i Europa og USA havnet han midt oppi de store verdensbegivenhetene – og fikk føle på kroppen det de fleste andre måtte oppleve gjennom mediene.

Anne Torjusson Diesen hadde i 1963 akkurat fått ny jobb som scriptgirl i fjernsynet, og kom i nærkontakt med alle artistene som medvirket i de store underholdningsprogrammene. Dessuten var hun sportsidiot, og fulgte nøye med på "den store skøyterevolusjonen".

Store verdensbegivenheter
I 1963 var det nærmest utenkelig at det skulle gå an for andre enn Arbeiderpartiet å regjere i kongeriket Norge. Men etter en lang og dramatisk debatt i Stortinget, som ble overført i sin helhet på fjernsyn over fire dager, ble Einar Gerhardsens regjering felt av et mistillitsforslag. Bakgrunnen var regjeringens håndtering av gruveulykken i Kings Bay på Svalbard året før.

Om serien
Gjennom ti programmer reiser vi tilbake til 60-tallet. Ved hjelp av NRKs fjernsynsarkiv får seerne servert en nostalgisk halvtime med hvert av årene, fra 1960 til 1969. Hver uke møter vi tre mennesker som på ulike måter var med på å forme dette tiåret for oss, og blant profilene finner vi Norges store diva Wenche Foss, Høyres Kåre Willoch og den høylytte Torbjørn Berntsen.

60-tallet er tiåret da teknologien for alvor endrer livene våre: Fjernsynet bringer verden inn i stua, kjøleskap og vaskemaskin blir vanlige hjelpemidler og det blir mulig å kjøpe bil uten å søke først. Herrene går med hatt, mens damene har høyt, tupert hår og skjørtene kryper lengre og lengre oppover lårene. Wenche Myhre slår igjennom, og Beatles forfører den nye ungdomsgenerasjonen med fengende rytmer og langt hår. Sex er hemmelig, men alt er mulig.

Sendt tidligere.

Egenproduksjon fra NRK Historier (2009)
Regi: Kristine Ramm
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no