Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. januar 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Rekviem for en øyenstikker

Øyenstikkerromanse

Øyenstikkerne stikker ingen i øynene (Foto: Ole Jakob Vorraa)
Øyenstikkerne stikker ingen i øynene (Foto: Ole Jakob Vorraa)
Det fins 45 forskjellige øyenstikkerarter i Norge, og ingen av dem stikker noen i øynene. Derimot lever de et liv med mye spenning, og de har et seksualliv som overgår det meste. Selve paringsakten er bent frem vakker og hjertelig romantisk.

"Rekviem for en øyenstikker" er en vakker film om øyenstikkernes små og store utfordringer i livet. Naturfotograf Ole Jakob Vorraa har fulgt øyenstikkerne gjennom en hektisk sommersesong. Og livet som fullvoksen øyenstikker er kort. Det varer bare noen få uker for de fleste artene. Derimot har de fleste øyenstikkere mange år bak seg som vannlevende larver før de gjennomgår den siste store forvandlingen til flyvende insekt.

Hjerteformet kjærlighetshjul
De 45 øyenstikkerartene i Norge fordeler seg på to hovedgrupper, nymfer og libeller. Nymfene er vanligvis mindre og tynnere enn libellene. De lever som larver under vann, og det hender nok at libellarvene går til angrep på nymfelarvene. Kannibalisme er ikke ukjent blant øyenstikkerne.

Som voksne har de mange forskjellige strategier både for å pare seg og for å legge egg, men paringsakten er spesiell på den måten at de to til sammen danner et romantisk og vakkert hjerteformet kjærlighetshjul.

Evig din
Men romansen ender sjelden der. Mange av hannene velger nemlig å følge sin utkårede videre i livet. I alle fall til hun er ferdig med å legge egg. Slipper de taket i kjæresten, risikerer de at andre hanner overtar. Hannene er nemlig utstyrt med en kost fremst på penis. Med denne kan de koste ut gammel sæd fra hunnenes kjønnsorgan, før de sprøyter inn sin egen nye sæd.

Livet er en kamp også for øyenstikkerne. Likevel har de klart seg i mange ti-talls millioner år uten å forandre utseende noe videre. – De har med andre ord en suksessdesign av de sjeldne, sier programskaper Svein Haaland, som forteller om øyenstikkernes livsvilje gjennom øynene til et døende eksemplar av arten.

Naturdokumentar fra Naturredaksjonen, Program riks, Hordaland
Programansvarlig: Svein Haaland, tlf: 47 81 47 56
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78