Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 16. mars 2002 kl 20.10 Sørlandet i hundre

Vilhelm Krag, Sørlandets fadder


 Han «døpte» Sørlandet – Vilhelm Krag hjemme i Havbukta i Ny-Hellesund. (Foto: Anders Beer Wilse)
Han «døpte» Sørlandet – Vilhelm Krag hjemme i Havbukta i Ny-Hellesund. (Foto: Anders Beer Wilse)
Skuespilleren og sørlendingen Sverre Anker Ousdal er vår los gjennom Agder Teaters festforestilling, der sørlandsdialekten, folkelivet, sjøsprøyten og landskapet står i sentrum – sammen med sangene til Vilhelm Krag. Han var mannen som ”oppfant” Sørlandet og sørlendingen for temmelig nøyaktig hundre år siden.

”Sørlandet i hundre” er en hyllest til en landsdel som ikke ville være et påheng til Vestlandet, slik Sørlandet var i mange hundre år, og til kulturarbeideren, politikeren og dikteren Vilhelm Krag. Han byttet ut begrepet ”vestlandsk” med ”sørlandsk” og gav navn til Sørlandet.

Sørlandskrefter
Forestillingen tar oss med på en musikalsk reise, og det er landsdelens egne krefter som trår til: Kirsten Bråthen Berg, Risør Shantykor, Hilde Hefte, Siri Torjesen og brødrene Ivar og Eyvind Bøksle.

Frisk folkelighet
Dialekten, folkelivet og sjøsprøyten, ja hele skjærgårdskoloritten er uløselig forbundet med Sørlandet, og Vilhelm Krag, selvsagt. Hans dikt, så fulle av frisk folkelighet og sørlandske naturopplevelser, bare ventet på melodier, og Johan Halvorsen kom til og komponerte dem. Utallige er de som har dukket ned i denne sangskatten.

Aktiv identitet
Gjennom lobbyvirksomhet og korridorpolitikk i flere tiår var Vilhelm Krag med på å bevare mye sørlandsk arkitektur, bevisstgjøre sørlendingen om sin forsømte historie, forbedre kommunikasjonsmulighetene til lands og til vanns sørpå, skape arbeidsmuligheter og stoppe den omfattende utvandringen til Amerika.

Egenproduksjon
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Han "døpte" Sørlandet – Vilhelm Krag hjemme i Havbukta i Ny-Hellesund. (Foto: Anders Beer Wilse)