Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. desember 1998 kl 20.30 Brennpunkt: Aldri på en søndag

Brennpunkt: Aldri på en søndag (ttv)


NRK1 tirsdag 15. desember kl 20.30
Brennpunkt: Aldri på en søndag

\"Brustadbua\" under lupen
Brennpunkt fokuserer i kveld på den nye åpningsloven, populært kalt \"Brustadbua\", som vil gjelde fra nyttår. Det er lov verken fagforeninger, handelsnæringen, forbrukerne eller politikerne er fornøyd med. Vi møter blant andre kjøpmann Trond Lykke som i høst ble dømt til å stenge sine søndagsåpne butikker.
Loven forbyr i prinsippet handel på søndager, men for at den skulle bli politisk spiselig, er den så full av hull og unntak at den fungerer som en rød klut for handelsnæringen.
Loven skal være lik for hele landet, men i praksis legges det opp til store forskjeller. Kommunene skal avgjøre om en bensinstasjon som selger matvarer, skal kunne omdefinere seg til en matvarebutikk som selger bensin og dermed få ølbevilling.
Det blir opp til hver enkelt fylkesmann å avgjøre hva som er et turiststed. Slike steder er unntatt fra loven, men definisjonen er så uklar at fylkesmennene fortviler.

Forskjellsbehandling
Loven innbyr til klar forskjellsbehandling da butikker som er under 100 kvm får holde åpent når de vil, mens bensinstasjoner får ha 150 kvm. Bensinstasjonene har drevet ulovlig i flere år og blir nå belønnet for dette. Kjøpmann Trond Lykke i Trondheim, som har anmeldt dem, blir dømt i retten. Politiet har allerede signalisert at de ikke vil bry seg om brudd på loven. Slike saker vil få siste prioritet.
Brennpunkt setter loven under lupen. Lovmakere som følger Ole Brumms motto og sier \"ja, takk\" til både åpning og stengning vil få passet sitt påskrevet. Dokumentaren setter også fingeren på den politiske hestehandelen som ser ut til å ligge bak loven.
Programmet er ved Njord Røv og Henning Skjæret.
NRK1 tirsdag kl 20.30
Reprise NRK2 torsdag kl 23.00

Bilde (Elektronisk via NTB/Data- tv/Internett)
Målbånd og ombygging må til skal kjøpmann Trond Lykke fortsette med søndagsåpne butikker. Grensen for \"Brustadbua\" er på 100 kvadratmeter.

Egenprodusert dokumentar
Programansvarlig: Henning Skjæret, tlf. 73881200
Pressekontakt i Brennpunkt: Gunnvor Aase Hole, tlf. 23049000
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123