Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 25. mars 2006 kl 20.10 Profil: Slaget ved San Romano

Seks hundre år gammelt mesterverk

Slaget ved San Romano består av tre skildringer av den italienske maleren Paolo Uccello (1397-1475). Bildene er et enestående dokument over hvordan krig ble utkjempet for nærmere seks hundre år siden, og også et bevis på hvordan det var mulig å slå igjennom som kunstner i Firenze tidlig i renessansen.

Med sine tre mesterverk var Uccello den første som benyttet seg av det nyoppdagede lineære perspektivet på et utendørs motiv. Det kunstferdige arrangementet av brukne lanser på bakken skaper et troverdig rom midt i kaoset.

Bildene har en turbulent historie. De ble opprinnelig skapt for en velstående adelsmann i Firenze, men ble så ettertraktet av Firenzes leder, Lorenzo den Magnifike, at han stjal bildene. Lorenzo satte også sitt eget merke på mesterverket. De store, spisse toppene som opprinnelig skildret himmel og fjell, ble kuttet vekk etter hans ordre.

Maleriene skildrer et slag som fant sted 1. juni 1432 da hærstyrker fra Firenze møtte hæren fra Milano og Sienna i nærheten av den lille landsbyen San Romano. Soldatene var leiesoldater som kjempet i krigen for penger.

I det tjuende århundre fikk maleriene en ny renessanse. Unge krigskunstnere som Wyndham Lewis og Paul Nash fikk i oppdrag av den britiske regjeringen å lage malerier som skildrer første verdenskrig. Størrelsen på maleriene skulle være de samme som på Uccellos bilder. De unge kunstnerne oppsøkte veggmaleriene i London, og her fant de de samme umenneskelige, robotaktige og nådeløse ekkoene fra slagmarken som fra deres egen tid.

Britisk dokumentar
Produsert av BBC Worldwide
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78