Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 12. juli 2009 kl 20.05 En spansk kunstreise

Maurernes Spania

Kunsthistoriker og kunstkritiker Andrew Graham-Dixon reiser rundt og ser på kunst og arkitektur i Sør-Spania. (Foto: BBC)
Kunsthistoriker og kunstkritiker Andrew Graham-Dixon reiser rundt og ser på kunst og arkitektur i Sør-Spania. (Foto: BBC)
Under muslimsk styre ble Spania det mest avanserte, det rikeste og det mest folkerike landet i Europa, og landet gjorde store fremskritt innen blant annet kunst og arkitektur.

Muslimene hadde herredømme over Spania i over 700 år. I 711 marsjerte Traiz ibn Ziyad og 25 000 krigere gjennom Spania. Det erobrede territoriet ble en del av det voksende arabiske kalifatet og fikk navnet Al-Andalus.

I det første programmet reiser kunsthistorikeren Andrew Graham-Dixon fra Cordoba til Sevilla og videre til Granada mens han forteller historien om det muslimske og kristne Spania fra 711 til 1492.

Kunst og kultur blomstret opp
Den første oppblomstringen av maurisk kultur fant sted i Cordoba, som var den rikeste byen i Europa i det åttende århundre. Den store moskeen i Cordoba er den første islamske moské i Andalucia. Her er også en katolsk katedral som ble bygget på 1500-tallet.

Under arabisk styre levde kristne, muslimer og jøder stort sett harmonisk sammen. Mange konverterte til islam, og alle ble påvirket av arabisk levemåte. Maurerne brakte med seg moter, mat og sunne ritualer til alle.

Graham-Dixon tar oss også med til Alcazar i Sevilla og Alhambra i Granada. Vi får se imponerende arkitektur, overdådige hager, kunstgjenstander og kulinariske nyskapninger - alt sammen eksempler på den blomstrende kulturen i arabernes Andalucia.

Om serien
Spania er landet hvor kunsten og religionen fra øst og vest møttes, og hvor europeisk kultur og sivilisasjon grodde fram. Kunsthistorikeren Andrew Graham-DIxon forteller den spennende historien om spansk kunst fra maurernes invasjon i 711 til dagens moderne kunst.

Med sin lille røde bil reiser Andrew Graham-Dixon på ukjente veier fra Gibraltar i sør til Baskerland i nord. Turen går gjennom spennende historie og fantastiske kunstkatter, fra det arabiske Spania gjennom gullalderen til El Greco og Velasques til moderne kunst av Picasso og Dali i nord.

Sendt tidligere.

Britisk dokumentar i tre deler
Produksjon: BBC (2007)
Originaltittel: The Art of Spain