Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 17. juli 2004 kl 20.55 Niern: Priscilla, ørkenens dronning

Ut på tur med drag-dronningene

Tre drag-venner foran bussen
Tre drag-venner foran bussen "Priscilla" (Foto: Warner Bros. Int.)
Den vanligvis så tøffe britiske skuespilleren Terence Stamp får her en helt ny rolle å bryne seg på. Han spiller Bernadette, en aldrende drag-dronning på tur rundt i Australias utkant i en gammel buss, Priscilla, sammen med scenepartnerne Mitzi og Adam/Felicia.

Forestillingen deres er vel kjent i Sydney, en forestilling som involverer store mengder sminke, kostymer og leppesynkronisert miming til plater. Bernadette begynner å bli lei av alt dette. I tillegg plages han av at en kjær venn er avgått ved døden på en merkelig måte.

Bernadette får tilbud om å opptre i den lille byen Alice Springs i utkanten av Australia, og trioen legger ut på tur med Priscilla, en lavendelfarget skolebuss som både blir garderobe og overnattingssted på veien.

I løpet av turen treffer de mange rare karakterer, og også tilfeller av homofobi, mens Bernadette i større og større grad blir bekymret over retningen livet hans har tatt.

Om filmen
"Priscilla, ørkenens dronning" er en "camp" hyllest til alternative livsstiler og ABBAs musikk. Filmen påkaller både smil og latter - humor er et godt virkemiddel for å skjule, eller også avsløre menneskelig smerte.

Vanligvis ser vi de tre skuespillerne i mer "macho" roller. For eksempel spiller australierne Guy Pearce til vanlig en hardkokt politimann i "L.A. Confidential" og Hugo Weaving den skurkaktige agenten i "The Matrix". Alle tre finner imidlertid tonen, iført sminke og kjoler, bak i bussen Priscilla.

Australsk spillefilm fra 1994
Originaltittel: "Adventures of Priscilla, Queen of the Desert"
Regi: Stephan Elliott
I rollene: Terence Stamp, Hugo Weaving, Guy Pearce, Bill Hunter, Sarah Chadwick
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83