Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 12. april 2004 kl 23.15 Dok1: Et veikryss på Gazastripen

Folk på Gazastripen forteller

Hit og ikke lenger – siden årtusenskiftet er mer enn 3500 drept i konflikten mellom Israel og Palestina. (Foto: Point du Jour)
Hit og ikke lenger – siden årtusenskiftet er mer enn 3500 drept i konflikten mellom Israel og Palestina. (Foto: Point du Jour)
Nezarim-krysset på Gazastripen er et av de verste konfliktområdene i Midtøsten, med utallige sårede og døde palestinere og israelere. I denne franske dokumentaren forteller folk på begge sider av veikrysset sine historier.

Programmet i "Dok1" tar utgangspunkt i tre unge menns død i Nezarim-krysset, under den andre intifadaen, i september 2000. De tre døde med bare noen dagers mellomrom. Den første var Fahmi, en ung palestiner, født i en flyktningleir nær Nusseirat på Gazastripen.

Den andre var David, en ung israelsk soldat som var med å forsvare et nybyggerfelt ved Nezarim-krysset.

Den tredje var en ung mann, El’Yad, som begikk selvmord da han fikk vite at David var død.

Hvem var de tre ungdommene som døde, og hvorfor måtte de går bort så tidlig i livet? I dokumentaren blir deres familie, kolleger og bekjente oppsporet på begge sider av den palestinsk-israelske grensen. Gjennom deres fortellinger får vi innblikk i konflikten som førte disse unge menneskene inn i en så voldsom død.

Dødens veikryss
Programmet ble avsluttet høsten 2003, og siden tusenårsskiftet hadde allerede 2 700 palestinere og 840 israelere blitt drept i konflikten mellom Israel og Palestina.

Antallet sårede i den samme tiden er rundt 25 000 palestinere og 2 740 israelere.

I området rundt Nezarim-veikrysset er 10 730 hektar dyrket jord ødelagt.

Fortsatt holder 400 israelske bosettere ut ved Nezarim-krysset, 800 palestinere er kastet ut av flyktningleiren like ved.

Arabisk-israelsk samarbeid
Dokumentaren er resultatet av et fruktbart samarbeid mellom den israelske regissøren Ilan Ziv og libaneseren Elias Khoury, en av de mest kjente forfattere i den arabiske verden i dag.

Innkjøpt fransk program
Original tittel: Le Carrefour/The Junction
Regi: Ilan Ziv
Produksjon: Arte GEIE, Amythos Tamouz Media & Point du Jour (2003)
Kontakt i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57