Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 15. juli 2007 kl 20.20 Broadway - musikalens storstue

Den store epoken

Folk strømmet til Broadway for å se forestillinger som
Folk strømmet til Broadway for å se forestillinger som "South Pacific" (Foto: Granada/WGBH Boston)
Partnerskapet mellom Richard Rodgers og Oscar Hammerstein II forandret Broadway for alltid. Det begynte med kassasuksessen "Oklahoma!" i 1943, og fortsatte med "Carousel" og "South Pacific". Handlingen ble nå vektlagt på en helt annen måte enn tidligere.

Nybegynnerne Leonard Bernstein, Betty Comden, Adolph Green og Jerome Robbins sto bak musikalen "On the Town". Den fanget opp energien, humoren og vemodet i New York City under andre verdenskrig. Irving Berlin feiret store triumfer med "Annie Get Your Gun" med Ethel Merman i hovedrollen. Her ble også den uoffisielle "nasjonalsangen" til det amerikanske musikkteatret lansert, "There’s No Business Like Show Business". Andre musikaler som "Guys and Dolls", "My Fair Lady" og "Kiss Me Kate" var basert på litterære verk.

- Cole Porter førte an når det gjaldt å skrive voksne sanger om kjærlighet og sex, sier teaterhistorikeren Robert Kimball. Han sto i mot sensuren, og har, mer enn noen annen, æren for at vi i dag har stor åpenhet om dette temaet i alle sjangere i populærmusikken.

Julie Andrews
I 1956 feiret Alan Jay Lerner og Frederick Loewe store triumfer med "My Fair Lady", med 18 år gamle Julie Andrews i hovedrollen. Dessuten har Ed Sullivan et TV-show som blir Broadway-musikalenes viktigste utstillingsvindu. Men like etter premieren på "Sound of Music", i 1959, dør imidlertid Oscar Hammerstein II, og teppet begynner å senke seg over den gyldne epoken.

I programmet møter vi blant andre Julie Andrews, som programleder og musikalstjerne, tekstforfatter Betty Comden, koreografen Agnes De Mille, tekstforfatter Adolph Green og Oscar Hammersteins barnebarn, Andy Hammerstein.

Blant høydepunktene er opptak av Jerome Robbins koreografi i "On the Town" som aldri har vært vist før, tv-opptak av Rex Harrison som synger "I’m an Ordinary Man" fra "My Fair Lady" og det første opptaket sendt i USA i 1950 av originaloppsetningen av "Guys and Dolls" fra en forestilling i London.

Britisk/amerikansk dokumentar(2004)
Originaltittel: "Broadway: The American Musical"
Produsert av: Granada
Programleder: Julie Andrews
Norske kommentarer: Simen Sand
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no