Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 23. juni 2005 kl 23.55 To kvinner

Mor og datter i krigsherjet Italia

Sophia Loren som Cesira i kveldens film
Sophia Loren som Cesira i kveldens film "To kvinner" (Foto: MGM)
Italia under andre verdenskrig er et utrygt sted for Cesira og hennes tretten år gamle datter Rosetta. De flykter fra Roma og forsøker å holde krigen på avstand i Cesiras barndomshjem, en liten landsby langt inne i fjellene.

Her møter Cesira Michele, en lærer i litteratur, som etter hvert forelsker seg i den vakre kvinnen. Men freden i landsbyen varer ikke lenge. Sakte men sikkert nærmer krigen seg, og tyskere som er i ferd med å trekke seg tilbake, tvinger Michele til å guide dem gjennom fjellene.

Cesira og datteren gjemmer seg i ruinene av en kirke, da det grusomme skjer. En gruppe marokkanske soldater finner kvinnene, og voldtar brutalt den bare 13 år gamle Rosetta. Etter overgrepet trekker datteren seg inn i seg selv. Nå må Cesira kjempe på to fronter; den ene for å holde krigen på avstand – den andre for å få datteren tilbake til livet.

Filmen fikk svært god mottakelse da den kom i 1961, og mottok flere priser. Blant annet fikk Sophia Loren prisen for beste skuespillerinne under Oscar-utdelingen.

Italiensk/fransk spillefilm fra 1961
Originaltittel: La Ciociara/Two Women
Regi: Vittorio De Sica
I rollene: Sophia Loren, Jean Paul Belmondo, Raf Vallone, Eleanor Brown, Renato Salvatori
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96