Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 29. juni 1999 kl 20.35 Folkets århundre: Samlebåndet

Folkets århundre: Samlebåndet (ttv)


NRK2 tirsdag 29. juni kl 20.35
Folkets århundre (5:26) Samlebåndet

Masseproduksjon av forbruksvarer

I storserien om vårt århundre er vi kommet til midten av 20-tallet. Industrien i den vestlige verden tar fatt på en ny revolusjon, nemlig masseproduksjon av forbruksvarer. Det er også tiden for arbeiderbevegelsens fremvekst og dannelsen av nasjonale og internasjonale fagorganisasjoner.
I Sovjetunionen løste Stalin landets industriproblem ved ganske enkelt å tvangsflytte småbøndene inn i fabrikkene. I Europa ellers og i USA forlot mange farmere det tradisjonelle slitet på gården for å tjene bedre hos industriherrene i byene. Men det nye arbeidet viste seg snart å være gudsjammerlig kjedelig. Ved fabrikkens samlebånd sto hver mann og utførte samme arbeidsoperasjon i det uendelige. Det ble gjort tidsstudier om hvordan man kjappest og billigst kunne utføre arbeidet.
I de første årene var lønnen lav og arbeidet ofte risikobetont. Men etter hvert som fagbevegelsen vokste frem, ble det mer fornuftig balanse på arbeidsplassene. I programmet får vi blant annet se samlebåndet hos Ford.

Om serien
Serien er en kronologisk og tematisk kavalkade over vår nære fortid og den tiden vi lever i. Produksjonen er en av BBCs mest påkostede gjennom tidene. Forskere og reportere har gravd i film- og fjernsynsarkiver og historisk stoff over hele verden. Noe av dette stoffet er aldri tidligere publisert. Hver av de 26 delene tar utgangspunkt i en bestemt dato heftet til viktige begivenheter opp gjennom tiårene.
BBC har brukt fire år på å produsere de 26 delene. Leder av prosjektet har vært Peter Pagnamenta, en av BBCs mest erfarne produsenter. BBC har også hatt produksjonshjelp fra sin samarbeidspartner WGBH, den amerikanske public servicestasjonen i Boston.
En meget lang rekke innflytelsesrike mennesker er intervjuet om historiske hendelser. De norske kommentarene i serien blir lest av Ole Christian Lagesen.

NRK2 tirsdag kl 20.35
Tidligere sendt NRK1 10.8.98

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Paul Boatin arbeidet ved Fords samlebånd og følte seg lenge frustrert over det monotone arbeidet.

2. Haydn Evans jobbet i engelsk stålverk og trodde aldri han skulle klare det håpløse arbeidet.

Britisk dokumentarserie i 26 deler
Produsent: BBC Enterprises
Originaltittel: People\'s Century
Pressekontakt: Gunilla Gaarder,Dokumentar- og innkjøpsred., tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt: Anna-Marie Normann. tlf. 23 04 78 53