Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 11. juni 2008 kl 20.10 Planeten vår: En frossen verden

Praktserie fra BBC tilbake

En frossen verden: Keiserpingviner tar godt vare på barna sine. (Foto: Fred Olivier/BBC)
En frossen verden: Keiserpingviner tar godt vare på barna sine. (Foto: Fred Olivier/BBC)
Den spektakulære naturserien "Planeten vår" fra BBC er tilbake med seks nye episoder. Denne gangen skal vi på reise til isøder, enorme sletter, jungler, grunne farvann, skoger og de dype hav.

En frossen verden
I første del reiser vi til to av planetens mest ekstreme områder, de to polene. Det meste av året er både Arktis og Antarktis innkapslet i is, og mens solen forlater den ene polen og reiser til den andre, går denne frosne verdenen gjennom den mest ekstreme sesongforvandlingen på planeten vår: Fra totalt mørke og iskalde temperaturer til midnattssol. Dette er den mest avsidesliggende villmarken vi kan finne, og i kveld får vi oppleve den sammen med BBCs kamerateam.

Fra Antarktis får vi se knølhvaler som spiser, både filmet fra helikopter ovenfra og under vann. Vi skal også følge en flokk keiserpingviner gjennom ni måneder, og deres utrettelige marsj gjennom isødet for å formere seg.

På Nordpolen følger vi en isbjørn som har brukt vinteren til å jakte på sel til havs. Nå smelter isen bokstavelig talt under den, og BBCs kameraer følger isbjørnen mens den svømmer over 100 kilometer på jakt etter ny is den kan jakte fra. Til slutt kommer den fram til en øy der hvalrosser har samlet seg for å parre seg, og her tvinger sulten isbjørnen til å angripe dem. Det blir en kamp på liv og død for både hvalrossene og isbjørnen.

Vi får også et gjensyn med isbjørnungene vi møtte i begynnelsen av den første sesongen av serien. Nå står de på egne ben uten moren, men klimaforandringer byr på store utfordringer dersom de skal klare seg.

Om serien
Hva er ca 4,6 milliarder år gammel, rund som en kule, innholdsrik som intet annet og som 40 kamerafolk bruker 5 år og 10 000 timer med film på å observere? Svar: Jordkloden.

BBC kjenner nærmest ingen begrensninger når de skal lage naturprogrammer. Og godt er det. Resultatet er nemlig produksjoner som nærmest renner over av fantastiske bilder, morsomme og kuriøse fakta og opplysninger, eksklusive og unike opptak av de mest sky skapninger på de minst tilgjengelige steder.

Denne gang er ambisjonene større enn noen sinne. Vi skal kort og godt lære vår egen planet å kjenne. Fem års filming på over 200 forskjellige steder over hele kloden er kuttet ned til fem programmer, hvert med sitte begrensede tema. Hele serien er filmet i HD-tv, noe som gir sylskarpe bilder. Over 2000 dager i felt er belønnet med unike opptak:

Vi er vitne til isbjørnmoren som kommer ut fra vinterdvale med to unger. Vi ser når en hvithai angriper en intetanende sel. Vi blir med inn i gigantiske grottesystemer og beundrer en million reinsdyr mens de tar seg over den arktiske tundraen. Jordklodens fantastiske mangfold blir grundig dokumentert og forklart.

Programmet er sendt tidligere

Innkjøpt naturserie fra BBC Worldwide (2006)
Originaltittel: Planet Earth (Series 2)
Produsent: Alastair Fothergill
Norske kommentarer: Frode Stang
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no