Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 7. januar kl 21.30 Best i verden: Skiskyting - en suksesshistorie

Med suksess i siktet


Skiskyting har gått fra å være en kuriositet til å bli en publikums- og tv-idrett av de helt store, både i Norge og en rekke andre land. I annen episode av NRK-sportens serie «Best i verden» får du historien om skiskytingens vei til suksess.

Skiskyting startet så tidlig som på 1700-tallet som en øvelse for norske soldater. Kombinasjonen av skyting og langrenn ble demonstrert i flere OL på 1900-tallet, men først i 1960 ble skiskyting en del av det offisielle OL-programmet. Da vel og merke for menn – kvinnene kom med i OL først i 1990.

I 1965 arrangerte Norge for første gang et VM i skiskyting. Mesterskapet gikk på Elverum, og publikum besto stort sett av militære i tjeneste.

Drøyt fire tiår seinere, i 2009, står hele Norge stille under jaktstarten i VM i Pyeongchang i Sør-Korea. Ole Einar Bjørndalen har gått først i mål, men sammen med flere andre utøvere blir han ilagt et straffeminutt for å ha gått feil inne på stadion. Skal gullet glippe for nordmannen, eller blir Norges protest tatt til følge? I godt over en time sitter tv-publikum og ser på en tom stadion for å vente på avgjørelsen.

Med VM i 1965 og 2009 som ytterpunkter, får vi suksesshistorien om skiskyting fram til i dag. Vi følger linjen fra vår første verdensmester Olav Jordet på Elverum i 1965 via Grønlid, Kvalfoss, Skjelbreid Poiree og til sportens beste gjennom tidene, Ole Einar Bjørndalen.

Om serien
Noen øyeblikk i sportshistorien synes å leve et evig liv i nordmenns bevissthet. NRK Sport har tatt for seg seks legendariske beretninger og viet et program til hver av dem. Vi skal ta fram noen av de sterkeste minnene som norsk idrett kan by på.

Herrenes langrennsstafett på Lillehammer i 1994 er først ut av de seks tilbakeblikkene. Program 2 forteller om skiskytingens vei fra kuriøs idrettsgren til folkeeie. Deretter følger håndballjentenes vei til suksess, det norske alpineventyret, fotballkampen Norge-England i 1981 og historien om langrennsdronningen Marit Bjørgen.

Serie i seks deler fra NRK Sport
Presseansvarlig: Helene Amlie, 95100299
Publikum kan kontakte Publikumsservice, 23 04 70 00