Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 2. mai 2009 kl 23.15 Nattkino: Kjensler og klokskap

Hva skal man velge?

Fru Dashwood (Gemma Jones) og lille Margaret (Emilie François) er bekymret for framtida (Foto: Columbia Pictures
Fru Dashwood (Gemma Jones) og lille Margaret (Emilie François) er bekymret for framtida (Foto: Columbia Pictures
I regi av oscarvinneren Ang Lee (Brokeback Mountain, Snikende tiger, skjult drage), har denne utgaven av Jane Austens tidlige roman gått gjennom en videreforedling. Emma Thompson, som spiller en av hovedrollene, utarbeidet også sceneversjonen som var utgangspunkt for filmatiseringen.

Familien Dashwood hører til områdets overklasse, men da herr Dashwood brått og uventet dør, blir fruen og de tre døtrene stående igjen på bar bakke. Arvereglene gjør at farens eldste sønn fra første ekteskap blir godseier, og sammen med sin kone flytter han inn og overtar godset.

Fornuft eller følelser?
Søstrene Elinor og Marianne er begge i gifteferdig alder, men de frykter nå at de ikke vil bli gift fordi familien mangler penger til medgift. Likevel blir den lille hytta som er blitt familiens nye hjem, oppsøkt av flere unge menn som kurtiserer de to ungjentene. De to søstrene er svært ulike av temperament, og de symboliserer hver sin ende av spekteret av fornuft og følelser.

Fornuft og følelser
Mens begge søstrene ønsker å finne ekte kjærlighet i et samfunn der økonomisk og sosial status råder, må de lære av hverandre hvordan de kan blande fornuft med følelser i forhold til både penger og menn.


Britisk romantisk komedie (1995)
Originaltittel: Sense and sensibility
Med: Emma Thompson (Elinor), Kate Winslet (Marianne), Hugh Grant (Edward), Alan Rickman (Colonel Brandon), Greg Wise (Willoughby) Emilie François (Margaret) and Gemma Jones (fru Dashwood).
Regi: Ang Lee
Kontaktperson: Anna-Marie Normann
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no