Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 23. april 2008 kl 20.10 Spekter: Naboen

Temakveld i Spekter

Hele Amase- ekspedisjonen 2008. Verdens beste Mars-forskere fra NASA og ESA ( Foto: Kjell Ove Storvik, Amase).
Hele Amase- ekspedisjonen 2008. Verdens beste Mars-forskere fra NASA og ESA ( Foto: Kjell Ove Storvik, Amase).
Spekter søker denne uken svar på det store spørsmålet: Finnes det annet liv i verdensrommet enn her på Jorden? Kvelden starter med en egenprodusert dokumentar, "Naboen", der NRK følger noen av verdens fremste Mars-forskere på ekspedisjon til Svalbard. Programmet tar også opp hva som vil skje med vårt verdensbilde dersom det blir påvist liv på vår naboplanet.

NASA og den europeiske romfartsorganisasjonen ESA bruker milliarder på å planlegge ekspedisjoner til Mars. Oppdraget er å finne ut om det er liv på denne planeten. Den første ekspedisjonen går av stabelen i 2009.

Mars ligger mer enn 60 millioner kilometer fra Jorden, men Svalbard har et landskap som er så likt Mars at NASA og ESA i forkant kan teste utstyr der.

NRK med på reisen
NRK har fulgt 30 av de fremste Mars-forskerne i verden på en spektakulær ekspedisjon til Svalbard, der de forbereder seg på å løse en av menneskehetens største gåter.

Det var i august i fjor at ekspedisjonen dro til Svalbard. I to uker tok astrobiologer, astronauter, robotingeniører og geologer seg inn i fjordarmer, klatret på vulkaner og simulerte Mars-landing på Svalbard. De kalte seg "Men in black".

Norskledet
Ekspedisjonen ledes av nordmannen Hans Amundsen. Amundsen ble "oppdaget" av NASA da han skrev en artikkel i et internasjonalt vitenskapsmagasin om noen rare karbonatkuler som han hadde funnet i en vulkan på Svalbard.

I 1984 ble det funnet en meteoritt i Antarktis. Meteoritten viste seg å stamme fra Mars, og i denne meteoritten fantes de samme karbonatkulene som Amundsen hadde funnet på Svalbard. Ingen har funnet tilsvarende noe annet sted på Jorden.

Etter at kontakten mellom Amundsen og NASA ble opprettet, har Amundsen, hvert år siden 2003, tatt med seg disse astrobiologene til Norge og Svalbard. Han har fått samtlige ekspedisjonsdeltagere til å ta med seg mørk dress og mørke solbriller til det kalde og vulkanske landskapet på Svalbard. Derav navnet "Men in black", oppkalt etter filmen ved samme navn hvor Tommy Lee Jones og Will Smith overvåker utenomjordisk liv på jorden.

Potensielt forklaringsproblem
Noen av dem som venter i størst spenning, er de store verdensreligionene. De kan få forklaringsproblemer dersom det viser seg at det er eller har vært liv andre steder enn på Jorden. Kanskje må viktige religiøse skrifter skrives om for å passe.

Spekter har tatt saken og intervjuet biskop Sigurd Osberg og generalsekretær i Islamsk råd Norge Shoaib Sultan. Begge er overbevist om at det finnes liv i verdensrommet.

Ville og vakre Svalbard
I de ville og vakre Svalbard-fjordene ankommer forskningsskipet Lance med sin dyrebare last av romforskere og futuristiske roboter og instrumenter. Alle tar med seg det de har av instrumeter og verktøy og når land med gummibåter.

Mens forskerkolleger går væpnet vakt mot isbjørnangrep, gransker andre den praktisk talt uberørte geologien for å finne spor av eldgamle livsformer – akkurat slik man vil gjøre på Mars.

Amerikanske produksjoner også
Spekters temakveld fortsetter med en amerikansk dokumentar, "Du tror det du ser" ("Peter Jennings reports: UFO’s Seeing is Believing") som gjennomlyser UFO-fenomenet fra a til å, og varer i halvannen time.

Kvelden avslutter med Steven Spielbergs mesterverk "Nærkontakt av tredje grad" ("Close Encounters of the Third Kind").


Egenproduserte og innkjøpte dokumentarer
Prosjektleder: Martin Gaarder, NRK Fakta
Pressekontakt: Karoline Berg, 23049486/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no