Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 21. november 2004 kl 23.15 Jakten på Mangas Coloradas

Gjensyn med Erik Byes lange reise

En nordbo, Erik Bye, og en apache, Bob Haozous, dro i 1992 rundt i verden på leting etter våre felles verdier (Foto: Barbara Halden, NRK)
En nordbo, Erik Bye, og en apache, Bob Haozous, dro i 1992 rundt i verden på leting etter våre felles verdier (Foto: Barbara Halden, NRK)
Sammen med sin venn, indianeren Bob Haozous, dro Erik Bye og et tv-team for å lete etter våre felles verdier. Hvor ble det av vår ærbødighet for livet, for jordkloden? Reisen ble foretatt i 1992, og jakten foregikk i flere verdensdeler, blant urbefolkninger og "moderne" mennesker. Fire søndager fremover følger vi dem på NRK1.

Da Mangas Coloradas, den gamle apachehøvdingen, red inn i militærleiren Fort MacLaine i New Mexico den høstkvelden i 1863, alene og ubevæpnet, gjorde han det mot stammens innstendige bønner og råd: "Stol ikke på de hvite". Men den gamle høvdingen kunne ikke se på at hans folk gikk til grunne. Han ville forhandle om en løsning som kunne gi stammen både fred og et verdig liv.

Det ble ingen forhandlinger. Mangas Coloradas ble myrdet den natten, og hodeskallen hans forsvant.

Symbol
Erik Bye gjør den gamle indianerkjempen Mangas Coloradas til et symbol i denne fjernsynsserien. Gjennomgangsskikkelsen i "Jakten på Mangas Coloradas", Robert Haozous, er en direkte ætling av den gamle apachehøvdingen. Han er 50 år gammel, billedhugger, bosatt i Santa Fé, New Mexico.

Erik og Bob har kjent hverandre siden tidlig på 70-tallet. – Nå vil jeg finne Mangas Coloradas’ hodeskalle, sier Bob.- Jeg vil finne min tipptippoldefar som de hvite tok livet av her ute.

Bob er klar over at det ikke er selve hodeskallen som er viktig, men det som finnes inne i den – en holdning, en ånd, alle menneskers evne til å slåss for noe her på jorden, til ikke å gi opp. Vi må finne tilbake til ærbødighet for livet og for jordkloden – rett og slett til "common sense" eller godt, norsk bondevett.

- Nå får dere slutte å mase med å "oppdage" indianere igjen, sier Bob Haozous. - Det er på tide dere foretar en personlig Columbusferd for å oppdage dere selv.

Det er noe av dette "Jakten på Mangas Coloradas" handler om.

Reisen
Erik Bye og Bob Haozous reiser sammen til mange steder i Nord-Amerika og til Peru hvor Bob får ønsket sitt om å treffe Thor Heyerdahl oppfylt. Her ser de på Heyerdahls arkeologiske utgravinger av en kultur som blomstret før europeerne kom og ødela den, og brente til døde folk som ikke lot seg kristne.

Vi blir med til Sibir, hvor Bobs forfedre trolig kom fra for titusener av år siden da kontinentene var bundet sammen. Turen går videre til Norilsk og andre områder der vi sammen med Frederic Hauge får lære noe om den atom- og industriforurensing som har foregått siden Stalintiden.

Jan Garbarek har skrevet originalmusikk til serien. Den blir framført av Jan Garbarek og Trilok Gurtu.

Serien ble sendt første gang i 1992.

Egenprodusert dokumentar fra Program Oslo, Underholdningsavdelingen
Programleder: Erik Bye
Prosjektleder: Odd Arvid Strømstad
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf. 23 04 74 83 / 98 87 50 78