Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 26. februar 2005 kl 21.00 Niern: Velkomen til Sarajevo

Søkelys på krigsjournalistens rolle

Stephen Dillane og Woody Harrelson som krigsjournalister i Sarajevo (Foto: Channel 4)
Stephen Dillane og Woody Harrelson som krigsjournalister i Sarajevo (Foto: Channel 4)
"Velkommen til Sarajevo" gir et skremmende bilde av krigen i Bosnia midt på 90-tallet, og ikke minst av journalistenes rolle i konflikten.

Den kyniske journalisten Henderson (Stephen Dillane) er blant reporterne på jakt etter blod i den beleirede byen Sarajevos gater. Han blir kraftig provosert når den rettskafne reporteren Flynn (Woody Harrelson) hjelper lokalbefolkningen med å fjerne liket av en mor som ble skutt under en familieutflukt.

Selv må Henderson fortelle en liten jente at begge foreldrene er drept, og når tv-selskapet dropper innslaget hans til fordel for en bagatell om en eller annen berømthet, blir han forbannet.

Etter ordre fra sin produsent, Jane Carson (Kerry Fox), besøker han et lokalt barnehjem, og etter hvert blir Henderson opprørt over forholdene barna lever under. Han sender stadig rapporter hjem, til tross for sterkt dalende interesse fra sine oppdragsgivere.

Med støtte fra en amerikansk hjelpearbeider, Nina (Marisa Tomei), setter Henderson i gang en aksjon for å få barna ut av Jugoslavia. Han lover en pike som heter Emira (Emira Nusevic) at han skal ta henne med seg tilbake til England. For å holde løftet sitt må han risikere både karrieren og livet.

Han adopterer Emira, og hun er lykkelig i England, inntil hennes mor forlanger å få henne tilbake.

Om filmen
"Velkommen til Sarajevo" er en halvdokumentarisk reportasjefilm, der den britiske regissøren Michael Winterbottom skildrer en hjerteskjærende krigshistorie. Gamle menn, kvinner og barn, er ofrene. - Hvordan kunne det skje at vi gjennom hele denne krigen satt rolige og fulgte den på tv i stuene våre uten å reagere? spurte Winterbottom i forbindelse med visningen i Cannes i 1997.

Filmen er basert på journalisten Michael Nicholsons bok "Natasha’s story". Akkurat som i filmen smuglet Nicholson en ni år gammel jente ut av Sarajevo og hjem til London.

Britisk/amerikansk drama (1997)
Originaltittel: "Welcome to Sarajevo"
Med: Stephen Dillane, Woody Harrelson, Marisa Tomei
Regi: Michael Winterbottom
Pressekontakt:Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78