Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 30. juli 2003 kl 15.30 Norske filmminner: Sweetwater

Kampen for å overleve

Livet på søppelfyllingen er hardt. Her er det Lisa (Petronella Barker) som søker støtte hos den eldre legen Doc (Sven Wollter).
Livet på søppelfyllingen er hardt. Her er det Lisa (Petronella Barker) som søker støtte hos den eldre legen Doc (Sven Wollter).
Lasse Gloms "Sweetwater" er en skremmende visjon om vår urbane fremtid, basert på Knut Faldbakkens romaner Uår I og II.

Filmen tar for seg menneskets vilje til å overleve i et samfunn der verdier som vi kjenner dem i dag, rakner, og anarki hersker.

Etter krakket
I byen Sweetwater, etter den store krigen eller det store krakket, bestemmer den unge arkitekten Allan Ung (Bentein Baardson) seg for å flytte sin lille familie ut av byen, til det han mener er trygghet på en enorm søppelfylling.

Der ute slår de seg ned - Allan, hans kone Lisa (Petronella Barker) og deres seks år gamle sønn Boy. De tror de er alene, og lærer seg sakte å overleve på avfallet fra byen. Å leve fra hånd til munn på dette merkelige stedet, binder familien sammen. Og snart et Lisa gravid.

Allan drar hver dag inn til byen hvor han arbeider på en bensinstasjon. Han har stadige konfrontasjoner med Roy Indiana (Morten Faldaas), en ung mann som representerer den voldelige og undertrykkende nye samfunnsformen.

Sweetwater - ferskvann
Det største problemet de har på søppelfyllingen er å skaffe en jevn tilførsel av ferskvann eller sweetwater. I sin jakt på rent vann, snubler de over andre mennesker som bor på, eller ved søppelfyllingen. Den eldre legen Doc og hans kone Marta, den stumme kjempen Run-Run og broren hans, Felix, den prostituerte negressen Mary Diamond og hennes venn Smiley. De blir alle sterkt knyttet til hverandre.

Realistiske "kulisser"
Opptakene til filmen "Sweetwater" ble gjort sommeren 1987 utenfor Roma og i London. Romas største søppelplass, Malagrotta, ble funnet etter intens leting i store deler av Sør-Europa. Kravet var en fylling som var tørr, stor, gold - og som hadde skikkelig søppel i voldsomme mengder. Med på kjøpet fikk filmteamet kvelende varme og en mildt sagt sjenerende lukt.

I London ble mesteparten av opptakene gjort i nærheten av Docklands. Området var da preget av nedrevne hus og halvferdige høyblokker, noe gav et futuristisk og deprimerende inntrykk . Og det passet utmerket for filmen.

Norsk spillefilm fra 1988
Basert på Knut Faldbakkens romaner Uår I og II
Regi: Lasse Glom
I rollene: Bentein Baardson, Petronella Barker, Martin Disch. Per Jansen, Sven Wollter og Sverre Anker Ousdal
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53