Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 18. september 2002 kl 19.30 Villmark

Fulle seil over Østersjøen

Skip-o-hoi! For fulle seil over Østersjøen med kaptein Anders Hird og hans mannskap. (Foto: SVT)
Skip-o-hoi! For fulle seil over Østersjøen med kaptein Anders Hird og hans mannskap. (Foto: SVT)
Den svenske skuta er fra 1914, kapteinen heter Anders Hird og sammen med hans mannskap kan vi følge med på Østersjø-krysning.

Programleder Bobo Nordenskiöld byr på et saltstenket ”Villmark”-program fra det åpne hav. Med skuta ”Ruth” bærer det over til Finlands sydligste skjærgård. Dit har også et femtitall andre båter fra Sverige og Finland lagt kursen, for å være med på den årlige seilskutetreffen.

Stockholm – Åland – Finland
Men først stevner vi ut fra Stockholms skjærgård over til den finske øya Åland, som ligger like utenfor Roslagen.

- Når man er ute og seiler på åpent hav og ikke ser land noe steds, forstår man hvor liten man er på denne planeten. Man er virkelig midt ute i ingenting, sier Bobo.

- For bare hundre år siden foregikk nesten alle større transporter med seilskuter. I dag er det ikke så mange igjen av dem, men de som finnes er ofte veldige fine og velskjøttet – som ”Ruth”.

Mer om serien
Den svenske reporteren Bobo Nordenskiöld treffer i løpet av ni sendinger bl.a. norske villmarkshelter som risikerte sine egne liv for å redde andres i grensefjellene mellom Norge og Sverige under krigen. Det bærer på sykkeltur til Norge når Jeffrey Lamont Davis (identisk med mannen som introduserte mountainbiken) tar med Bobo langs den historiske rallarveien fra Abisko i Lappland til Rombaksbotn i Nordland. Foruten turene til Norge, skal
vi på kano-safari langs Värmlands og Dalslands kanal, til Alaska for å fiske på tre ulike laksearter, på høstjakt i Jämtlandsfjellene etter rype, på Østersjø-kryssning i en nesten hundre år gammel seilskute, på fotosafari etter villdyr sammen med innfødte masaier i Kenya og
på tindebestigning i Mount Kenya (5199 m.o.h.). Til sist blir det besøk i ”svensk skisports vugge” Tärnaby, kjent for sine alpinstjerner i verdenseliten, på let etter den ideelle, jomfruelige snø.

Svensk utvekslingsprogram i ni deler fra SVT
Programleder: Bobo Nordenskiöld
Producer: Karin Nordström
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Skip-o-hoi! For fulle seil over Østersjøen med kaptein Anders Hird og hans mannskap. (Foto: SVT)