Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. mars 2002 kl 22.00 Brennpunkt: Brennpunkt: Sporene etter Sharon

Sharon for domstolen?

Nye vitner og lite kjent arkivmateriale knytter massakrene av hundrevis av palestinere i Sabra og Shatila enda nærmere til Israel og Ariel Sharon. NRKs tidligere Midtøsten-korrespondent Odd Karsten Tveit har nylig vært i Libanon og Israel og gått i sporene etter Sharon. Han har også intervjuet nye sentrale vitner.

Massedrapene på rundt 1700 palestinere og andre muslimer i september 1982 kom i kjølvannet av Israels invasjon av Libanon tre måneder tidligere. Ariel Sharon var den gang forsvarsminister i Israel, og mannen bak planen om å invadere Libanon og knuse PLO.

I februar 1983 slo den israelske Kahan-kommisjonen fast at ingen israeler var "direkte skyldig" for massakren, men konkluderte med at Ariel Sharon bar "personlig ansvar" for den og foreslo at han måtte gå. Sharon mistet jobben som forsvarsminister, men ble sittende i regjeringen. Ariel Sharon er nå Israelsk statsminister.

Domstol avgjør
Onsdag 6. mars skal en belgisk domstol avgjøre om Ariel Sharon og andre høyere israelske offiserer skal stilles for retten anklaget for krigsforbrytelser eller forbrytelse mot menneskeheten. Det er 28 overlevende fra massakrene i 1982 som har reist sak mot Sharon. I følge belgisk lov kan forbrytelser begått utenfor landet bli behandlet av det belgiske rettsapparatet.

I kveldens Brennpunkt vil Odd Karsten Tveit bringe fram nytt og tidligere lite kjent arkivmateriale fra de svarte septemberdagene i 1982 da rundt 1700 palestinere og libanesiske muslimer ble drept av Israels allierte. Den kristne libanesiske militsen som utførte massakren, var utstyrt med israelske uniformer, israelsk militært utstyr og materiell.

Brukes som bevis
NRKs daværende Midtøsten-korrespondent var i Sabra-leiren under massakren og var blant de aller første internasjonale journalister og fotografer som oppdaget omfanget av krigsforbrytelsene. Gjennom sine kontakter i Libanon, både blant palestinere og den kristne militsen, har han funnet fram til førstehånds informasjon og vitner. En av Tveits reportasjer fra septemberdagene i 1982 er allerede lagt fram som bevismateriale for domstolen i Belgia.

NRK Fakta
Programansvarlig: Odd Karsten Tveit
Redaktør: Per Anders Johansen, tlf. 97 54 03 45/Redaksjonen, tlf 23 04 90 00, brennpunkt@nrk.no
Pressekontakt: Magne Hansen, 23 04 90 00