Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 28. mai 1999 kl 23.05 Undergrunn

Undergrunn (t)

NRK2 fredag 28. mai kl 23.05
Undergrunn

Svart komedie fra Beograd

Kveldens NRK2-film \"Undergrunn\" vant Gullpalmen i Cannes i 1995. Handlingen i filmen utspiller seg i Beograd over en 50-årsperiode. De to småkjeltringene Svarte og Marco overlever skiftende tider fra utbruddet av andre verdenskrig til Jugoslavias oppløsning i 1990-årene.
\"Undergrunn\" er en uforutsigbar, svært fantasifull og storslått svart komedie. Emir Kusturicas kritikerroste film gir oss innblikk i Jugoslavias moderne historie gjennom å følge to kompiser, Svarte og Marco, over flere tiår. En historie som ikke er fri for bisarre innslag.
Handlingen starter i 1941 med et tysk bomberaid over Beograd. Men Svarte og Marco lar seg ikke forstyrre i sine aktiviteter og ser heller på krigen som en gyllen anledning til å utfolde seg. Vi stifter bekjentskap med den selskapelige Svarte og den mer intellektuelle Marco under en heller fuktig, nattlig musikkseanse som slår an den opprørske tonen.
Vennene, som begge er medlemmer av Kommunistpartiet, er også involvert i lyssky forretningsvirksomhet. Og de har begge lagt sin elsk på en vakker skuespillerinne.
Men krigens realiteter tvinger dem til å søke tilflukt i et underjordisk tilfluktsrom sammen med en broket forsamling av Beograds befolkning.

Krigens meningsløshet
Årene går, og krigen er slutt. Men Marco og skuespillerinnen lurer de andre til å tro at det fortsatt er krig. Kusturica vender denne absurde situasjonen til en besk kritikk av krigens meningsløshet.
Filmen handler også om jugoslavisk politikk fra andre verdenskrig og fram til dagens Bosnia. Men den politiske allegorien danner bare et bakteppe for det menneskelige dramaet. Kusturica presenterer en særegen kombinasjon av lekende fantasi og svart ironi, og der handlingen i filmen forbausende lett skifter fra sekvenser som er en komedie verdig til scener med skremmende brutalitet.
Emir Kusturica mottok også prisen som beste regissør for filmen \"Undergrunn\" ved filmfestivalen i Cannes i 1995.

NRK2 fredag kl 23.05

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Bosnia-Hercegovina/Ungarn (1995)
Originaltittel: Underground/Il était une fois un pays
Regi: Emir Kusturica
I rollene: Miki Manojlovic, Lazar Ristovski, Mirjana Jocovic og Slavco Stimac
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41