Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 9. februar 2005 kl 22.45 Perspektiv: Drikkefugl og skytterfisk

Perler fra fjernsynets barndom

Biologen Per Hafslund samlet Norge til ett tv-rike på 60-tallet med sine levende og engasjerte naturprogrammer (Foto: NRK)
Biologen Per Hafslund samlet Norge til ett tv-rike på 60-tallet med sine levende og engasjerte naturprogrammer (Foto: NRK)
2005 er det internasjonale fysikkåret, og hva er vel mer naturlig enn å gjenoppfriske den gamle serien fra tidlig 70-tall, "Fysikk på roterommet", med parhestene Otto Øgrim og Helmut Ormestad? I denne utgaven av "Perspektiv" blir det også gjensyn med biologen Per Hafslund som herjet norske tv-skjermer allerede på 60-tallet.

Øgrim og Ormestads dagligdagse eksperimenter interesserte folk fra 5 til 90 år. Begge hadde sjarm, og var gode pedagoger med doktorgrad i fysikk. "Perspektiv" har laget et sammendrag av sendingene på 70-tallet.

I 1960 samlet biologen Per Hafslund alle Norges tv-seere med sine engasjerte naturprogrammer. Ved en anledning demonstrerte han hvordan skytterfisken skjøt sommerfugl. Han levde seg inn i hvordan "fisken tenkte" da han la seg ned på gulvet og skjøt med luftgevær. Dessuten fikk han programlederen, presten Sverre Tinnå, til å rødme når han fortalte om vannymfenes paringsakt på en særdeles levende måte.

Egenprodusert program fra Perspektivredaksjonen, Fakta
Prosjektleder: Sissel Helle Birkelund, tlf: 23 04 91 32 sissel.helle.birkelund@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78