Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 21. april 2000 kl 12.55 Filmmatiné: Lenge leve dronningen!

Filmmatiné: Lenge leve dronningen! (ttv)


NRK1 langfredag 21. april kl 12.55
Filmmatiné: Lenge leve dronningen!

Saras sjakkeventyr

Virkelighet og fantasi går hånd i hånd i den nederlandske filmen \"Lenge leve dronningen!\", som er noe så uvanlig som en barnefilm om sjakk. Filmen, som har vunnet en rekke priser i mange land, er utstyrt med norske stemmer i versjonen som NRK1 viser.

Åtte år gamle Sara bor sammen med moren og bestefaren sin. Faren har hun aldri møtt, men moren påstår at han bor i Sør- Afrika. Sara mistrives og gjør det ganske dårlig på skolen. Men så en dag begynner det en ny gutt i klassen, Victor.

Victors pappa har et flott sjakkbrett med nydelige spillebrikker. Sara blir så fascinert av sjakkbrettet at hun vil lære seg å spille, men de voksne synes at hun bør konsentrere seg om skolearbeidet. Victor går likevel med på å lære henne spillet, og det gjør han på en måte som bringer Sara rett inn i sjakkens verden.

Sjakk- dronningen
Victor begynner med å fortelle et eventyr om en dronning som bor i et slott med sort- og hvitrutete golv. Mannen hennes kjeder seg og vil gå til krig mot nabokongen. For å forhindre dette, finner dronningen opp sjakkspillet.

Sara lever seg slik inn i Victors eventyr at brikkene blir levende for henne. Sammen med dronningen lærer hun seg hvordan hun skal spille sjakk. Så kommer en verdensberømt sjakkspiller til byen for å spille med de flinkeste spillerne der...

\"Lenge leve dronningen!\" fikk jevnt over positiv omtale da den gikk på norske kinoer i 1997. \"Rikelig med fantasi og gjenkjennelse\", skrev Dagbladet, som mente at filmen gav en fornøyelig og forståelig innføring i sjakkens finesser. \"Levende sjakk for unger\" og \"...en flott, fantasieggende og real filmhistorie for barn\", skrev VG.

NRK1 langfredag kl 12.55

Bilder
Sara (Tiba Tossjin) lever seg inn i eventyret om dronningen (Monique van de Ven) som finner opp sjakkspillet for å hindre kongen i å gå til krig.

Åtte år gamle Sara lærer seg å spille sjakk.

Nederlandsk spillefilm fra 1996
Originaltittel: Lang leve de koningin
Manus og regi: Esmé Lammers
I rollene: Tiba Tossjin, Monique van de Ven, Derek de Lint m.fl.
Norske stemmer: Line Evensen, Unn Vibeke Hol, Kai Remlov m.fl.
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51