Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 9. mars 2009 kl 21.25 Mat i faresonen

Cowboy i Venezuela

Stefan Gates ser på forskjellen mellom fattig og rik i Venezuela. Her rir han sammen med cowboyer på landsbygda. (Foto: Marc Perkins/Stefan Gates)
Stefan Gates ser på forskjellen mellom fattig og rik i Venezuela. Her rir han sammen med cowboyer på landsbygda. (Foto: Marc Perkins/Stefan Gates)
I Venezuela ser BBC-journalist Stefan Gates på hvordan president Chavez bruker mat som politisk verktøy. Han får også servert verdens største gnager, delikatessen flodsvin, av den selvsamme Chavez.

Stefan Gates ankommer Venezuela dagen etter at president Chavez er gjenvalgt som president i 2006. Han oppdager et land som er delt på midten og låst i en utmattende kamp mellom fattige og rike.

Kampen handler i stor grad om presiden Hugo Chavez’ massive omfordeling av eiendom og mat, finansiert gjennom oljeeksporten. Gjør reformene hans virkelig en forskjell for de aller fattigste i landet?

Slumsuppe og flodsvin
I løpet av reisen koker Stefan Gates suppe i et av landets slumkjøkkener. Han ser på matmangelen i de subsidierte varehandlene, og møter en av landets rikeste menn som har kjempet mot det han kaller Chavez’ eiendomsinvasjon i fem år. På landsbygda besøker han et bondekooperativ.

Og ikke minst møter han Chavez selv, som serverer ham sin favorittrett – flodsvinet kapyara, som kan veie over 60 kilo og er verdens største nålevende gnager.

Om serien
Over hele verden er mat det sosiale limet som holder oss sammen, og som forteller mest om et lands kultur. I BBC-serien "Mat i faresonen" får vi oppleve noen ekstreme varianter.

Stefan Gates er en kritikerrost og prisbelønt BBC-journalist som har gjort seg bemerket med sine utradisjonelle matreportasjer fra alle kanter av verden. Han bruker mat som innfallsvinkel til å belyse kontroversielle temaer og vise hvordan folk lever i urolige kanter av verden. I løpet av de fem episodene besøker han Tsjernobyl, Arktis, India, Venezuela og Burma.

Britisk dokumentarserie i fem deler
Originaltittel: Cooking in the Danger Zone (Series 2)
Produksjon: Full on Food for BBC (2007)
Programleder: Stefan Gates
Pressekontakt/programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 951 00 299
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer