Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. mai 2005 kl 21.20 Livet er herlig

Tredobbelt Oscar-vinner

En lykkelig familie – Guido (Roberto Benigni), Dora (Nicoletta Braschi) og sønnen Giousé (Giustino Durano) (Foto: Buena Vista)
En lykkelig familie – Guido (Roberto Benigni), Dora (Nicoletta Braschi) og sønnen Giousé (Giustino Durano) (Foto: Buena Vista)
Regissør Roberto Benignis komiske drama er en Chaplin-aktig fabel om fantasiens kraft, med bakgrunn i den annen verdenskrig. Filmen forener satire, fysisk komedie, alvor og en dråpe surrealisme, men under alt dette ligger en unik og rørende kjærlighetshistorie.

I hovedrollen møter vi Guido, en sjarmerende fyr med nesten barnslig uskyldighet, og store drømmer om å åpne sin egen bokhandel. Guido kommer til den lille byen Arezzo i Toscana sammen med sin venn Ferruccio. Med humor og glede er de to på jakt etter lykke og romantikk, og ignorerer fullstendig den voksende fascismen rundt seg.

Guido forelsker seg i Dora. De gifter seg og får sønnen Giousé, og Guido får endelig åpnet sin bokhandel. Men rasistiske regler råder, og krigen er i ferd med å bryte ut for fullt. Guido bestemmer seg for å skjerme sønnen fra den brutale virkeligheten.

Det kommer etter hvert til en kamp på liv og død når Guido og Giousé blir sendt i konsentrasjonsleir tre måneder før krigen er over. Etter eget ønske og ut fra sin kjærlighet til familien, melder Dora seg frivillig til å være med toget. I den utenkelige verdenen som møter dem, må Guido nå bruke sin freidige fantasi og hvert gram av sin utrettelige ånd for å redde dem han elsker.

Oscar-dryss
"Livet er herlig" ("La Vita e Bella") innkasserte tre Oscar-priser. Roberto Benigni, som selv har hovedrollen, vant for beste mannlige hovedrolle. I tillegg fikk filmen prisen for beste utenlandske film og beste musikk i et drama.

Roberto Benigni har tidligere regissert "Den lille djevelen", "Johnny Tannpirker" og "Monsteret".

Italiensk spillefilm fra 1997
Originaltittel "La Vita e Bella"
Regi Roberto Benigni
I rollene Roberto Benigni, Nicoletta Braschi og Giustino Durano
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83