Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 11. juni 2009 kl 21.25 Bajau - dykkerfolket

Dypets helter

Tanya Streeter, verdensmester i fridykking (bak), tar oss med til bajauene, en folkegruppe i Indonesia som lever helt og holdent på og under havet. (Foto: BBC)
Tanya Streeter, verdensmester i fridykking (bak), tar oss med til bajauene, en folkegruppe i Indonesia som lever helt og holdent på og under havet. (Foto: BBC)
Ved korallrevene i Indonesia finner vi dykkerfolket Bajau. Tanya Streeter som selv er verdensmester i fridykking, tar oss med til bajauene på Sulawesi å lære mer om deres kultur og fargerike, undersjøiske verden.

Selv kan Tanya dykke dypere og holde pusten lenger enn de fleste, men for Bajau-folket på Indonesias fjerneste og minst besøkte kyster, er det et av dagens vanligste gjøremål.

Undersjøisk verden
Bajauene har levd avskåret fra resten av verden og på sin egenartede måte i tusenvis av år. Havets korallrev er deres hjem, revene definerer bajauenes kultur og er hele grunnlaget for deres næringsvei. De tilbringer hele livet på havet. Bare når de skal begrave en død, besøker de fastlandet.

Og når et nytt individ kommer til verden, er skikken å sleppe barnet ut i havet. Den første tid skal tilbringes i det element som er verdens senter for bajauene.

Tanya Streeter hadde alltid drømt om å besøke dette uvanlige folket. Nå skal hun lære om deres liv og kultur, og ikke minst få utforske den makeløse undersjøiske verden som er deres.

Marint mangfold
En mannlig bajau-dykker kan være nede på dypet i inntil fem minutter. Helt ned til 30 meter jakter de med sine spyd. Bajauenes fremste handelsvare er sjøpølse (trepang). Her er flere fiskearter og sjøvekster enn noe sted på jorden. Området er definert som selve prøvesteinen for marint biologisk mangfold.

Britisk dokumentar (2008)
Originaltittel: Wild Tribe - Reef Gypsis
Produsert av: BBC Worldwide
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900