Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. november 2004 kl 20.25 Brennpunkt: Dødelig sommerjobb

Livsfarlig arbeid

Jørgen Kroken Kolsvik ble bare 17 år. Sommeren 2001 ble han drept i en arbeidsulykke på fabrikken Rautaruukki Prestål i Mo i Rana. En flere tonn tung stålbjelke veltet over ham. I tre år har Jørgens foreldre kjempet for å få svar på hvordan dette kunne skje, og hvem som har ansvaret.

- Det har vært som et mareritt, det har vært en svær svart flekk som du aldri blir kvitt, sier Jørgens far Njål Kolsvik.

For ti år siden kom en offentlig rapport som advarte mot neglisjering av disse sakene, men siden har svært lite endret seg. Dødsulykker på arbeidsplassen blir fortsatt nedprioritert.

Nektet skyld
Etter den tragiske ulykken nektet bedriften skyld, og politiet sikret ikke sentrale bevis i saken. Det ble tidlig antatt at hendelsen var den omkomnes skyld, alene.

Arbeidstilsynet fant tre alvorlige brudd på Arbeidsmiljøloven ved Rautaruukki, og konkluderte med at disse bruddene var årsaken til tragedien. Men i straffeutmålingen tok politiet ikke med at bruddene hadde ført til dødsulykken. De mener at det ikke har blitt bevist en sammenheng mellom lovbruddene og ulykken, og bedriften fikk til slutt en bot på 100 000 kroner.

Kraftig kritikk av etterforskning
Riksadvokaten har kommet med kraftig kritikk av etterforskningen i denne saken. Han ber statsadvokaten være særskilt oppmerksom på kvaliteten av etterforskningen av dødsulykker i arbeidslivet. I slike saker er henleggelser mer regel enn unntak, og saksbehandlingstiden er lang og går ofte over flere år.

– Har vi råd til at mennesker blir drept i arbeidssituasjoner såpass ofte som det tross alt skjer i Norge i dag? spør professor i arbeidsrett Henning Jakelln.

Egenprodusert dokumentar
Programansvarlig: Gerd Inger Poulden, tlf 414 69 277
Redaktør: Morten Møller Warmedal, tlf 901 64 642
Pressekontakt: n Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Les mer: www.nrk.no/brennpunkt

Vises også i Nett-TV