Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. juni 2003 kl 18.30 Bak kulissene i Zoo

Apestreker

Gorillaen Makoko trenger ekstra mye tilsyn i Givskud Zoo i kveld. Han tror nemlig at han er en sjimpanse. Også artsfrenden Samson stresser litt - han har akkurat blitt far for andre gang, og bruker også tiden til å flørte med menneskedamer.

En tysk gorillaflokk har fått midlertidig oppholdstillatelse i København mens gorilla-anlegget deres i hjemparken blir fornyet. Makoko, Fatima og Amani finner seg raskt til rette i Danmark, men dyrepasserne synes ikke det er like enkelt å venne seg til Makoko. Han holder et enormt tempo – han tror nemlig han er en sjimpanse.

En aktiv krabat
Da Makoko ble født, ville ikke moren hans ta seg av ham, og dyrepasserne måtte sørge for at han fikk nok omsorg og næring. Påvirkning fra mennesker er langt i fra bra for ville dyr, og derfor spleiset dyrepasserne ham med en mulig kamerat – en sjimpanse.

Påvirkningen fra sjimpansen har gjort at den tunge Makoko har blitt temmelig voldsom i bevegelsene. Akkurat som sjimpanser slår og hamrer Makoko rundt seg, problemet er bare at Makoko er mye sterkere enn en sjimpanse. Det er nesten umulig å gjennomføre et intervju med direktør og zoolog Richard Østerballe når Makoko står – eller rettere sagt slår – ved siden av ham. I tillegg er han en tornado av halm og støv når han fyker forbi. Han har også klart å forsere vanngraven, med påfølgende nærkontakt med besøkende i dyrehagen. Dyrepasserne gleder seg uforbeholdent til å sende Makoko hjem til Tyskland.

Jentefuten Samson
Det skal også handle om gorillaene i Løveparken. 28 år gamle Samson har akkurat blitt tobarnsfar, noe som er et lite mirakel. Sally er 33 år, en høy alder for en fruktbar gorillahunn. I tillegg tar hun seg av barnet sitt selv, noe hun aldri har gjort før. Kanskje er hun så opptatt med babyen at hun ikke legger merke til at Samson har fått øynene opp for DRs journalist? Han er svært synlig begeistret for henne, og gjør sitt beste for å sjarmere henne i senk.

Om "Bak kulissene i Zoo
I denne danske serien blir vi med kjent med dyrepassere og dyr i ulike dyrehager i Danmark. I de tre første delene skal det handle mest om elefanter, men vi skal også hilse på orangutanger og gorillaer i løpet av serien.

Produsert av DR
Prosjektleder: Brit Faldbakken
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96