Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 11. februar 2005 kl 00.10 Plekterfest for gitarfrelste

Eric Claptons gitarfestival

Eric Clapton, her fra en USA-turné. (Foto: Warner Music)
Eric Clapton, her fra en USA-turné. (Foto: Warner Music)
Tanken om en hyllest til gitaren er en idé Eric Clapton har hatt i flere år. I juni 2004 ble ideen til virkelighet i Dallas, Texas, da en gitarfestival gikk av stabelen. Noen av de verdens beste gitarister opptrådte, og inntektene gikk til behandlingssenteret Crossroads i Vest-India.

Gitaren er i dag et helt sentralt instrument i populærmusikken, og også en viktig del av blues-musikken, jazzen og klassisk musikk. I Eric Claptons tre dager lange gitarfestival opptrådte flere av verdens lysende gitarstjerner med rock, blues og bluegrass.

Legender som Carlos Santana, Joe Walsh og J.J. Cale var på plass. Blant bluesens menn var Robert Gray, Buddy Guy, B.B. King, Hubert Sumlin og Jimmie Vaughan til stede. I tillegg opptrådte James Taylor, country superstjernen Vince Gill, bluegrass-musikeren Dan Tyminski fra Alison Krauss’ Band, Union Station og den unge stjernen John Mayer.

Høydepunktene inkluderer nye versjoner av klassikere som "After Midnight" og "Layla", samt nye hiter som Mayers "City Love".


Overskuddet fra konserten ble gitt til Crossroads-senteret i Antigua i Vest-India, et veldedig behandlingssted for narkomane og alkoholikere som ble grunnlagt av Eric Clapton i 1997.

Under festivalen var det også tilbud om reparasjoner av gitarer, utstilling av både nye modeller og private gitarsamlinger. De sistnevnte ble auksjonert bort hos Christies i London, og utbyttet ble i overkant av sju millioner pund som ble gitt til behandlingssenteret i Antigua.

Andre del av konserten blir sendt neste fredag 18. februar på NRK1.

Amerikansk konsertopptak (2004)
Originaltittel: "Eric Clapton’s Crossroads Guitar Festival"
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78