Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 25. august 2006 kl 21.25 Niern: Gosford Park

Mord ala Altman

Tjenerskapet lever sitt eget liv i filmen
Tjenerskapet lever sitt eget liv i filmen "Gosford Park" (Foto: Capitol Films/Chicagfilms)
"Herskap og tjenere" het en populær britisk serie som skildret livet i et britisk overklassehjem. Regissøren Robert Altman har latt seg inspirere av samme tematikk i filmen "Gosford Park", som ble Oscar-nominert i sju kategorier. Handlingen utspiller seg på en britisk herregård en selskapelig jaktweekend i november 1932.

"Gosford Park" er navnet på herskapshuset hvor den innfløkte handlingen utspiller seg. Vertskap for weekenden er sir William McCordle (Michael Gambon), en rik og grovkornet herre som nesten bare er opptatt av jakt, og lady Sylvia McCordle (Kristin Scott Thomas), vakker og oversett av sin mann.

Og så ankommer gjestene, en blandet flokk som alle har noe økonomisk utestående med verten. Han er nøkkelen til deres levestandard, noe som avstedkommer ulike grader av desperasjon.

Blant de inviterte er grevinnen av Trentham (Maggie Smith), selve manifestasjonen av en britisk overklassekvinne. Hun avleverer sine onde små betraktninger med ren uskyld.

Mord
Alle har med seg tjenere som skal samarbeide med husets ansatte, ledet av butleren Jennings (Alan Bates), for å få ting til å gli så glatt som mulig. Men saker og ting tar en ny vending når et mord blir begått, og regissør Altman krydrer sitt morddrama med kostelige observasjoner så vel "upstairs" som "downstairs", før han introduserer sitt mord. Og deretter "den britiske detektiv", utlevert av Stephen Fry i en sky av pipedamp.

Amerikansk/britisk drama (2001)
Originaltittel: "Gosford Park"
Med: Maggie Smith, Michael Gambon, Kristin Scott Thomas, Jeremy Northam, Bob Balaban, Alan Bates, Richard E. Grant, Helen Mirren, Eileen Atkins, Emily Watson
Regi: Robert Altman
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78