Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 28. desember 2008 kl 20.15 Sportsåret 2008

Stolte øyeblikk

Jan Petter Saltvedt og Håvard Bergheim ser tilbake på sportsåret som gikk. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Jan Petter Saltvedt og Håvard Bergheim ser tilbake på sportsåret som gikk. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Seriemester Stabæk, VM-kongen Emil Hegle Svendsen og spanske triumfer er noe av det vi skal gjenoppleve i NRK-sportens årskavalkade.

Jan Petter Saltvedt og Håvard Bergheim gir oss et tilbakeblikk på de sportslige høydepunktene i året som gikk, sett både med norske og internasjonale øyne.

Tidlig i 2008 ble Emil Hegle Svendsen skiskytterkonge i VM i Östersund med to individuelle gull i normaldistanse og fellesstart. Det siste kom etter at han spurtslo regjerende monark Ole Einar Bjørndalen.

Også Stabæk skapte sensasjon da de omgjorde en freidig drøm til virkelighet ved å vinne sitt første seriemesterskap noensinne.

Like oppsiktsvekkende var det at Norge kom til kvartfinalen i VM i ishockey, også det for første gang. Da fikk vi heller tåle at de norske heltene var sjanseløse mot tittelforsvarer Canada, som igjen senket svenskene i finalen.

Spanske triumfer
Spania opplevde sitt største sportslige gullår i 2008, og seiret på alle fronter i flere av de aller største idrettene.

Rafael Nadal vant først French Open før han slo mesteren fra de fem siste årene i Wimbledon, Roger Federer, i finalen. Dermed ble han den første spanjolen til å vinne Wimbledon på 44 år.

På sykkelfronten stakk Carlos Sastre av med seieren i Tour de France, mens Alberto Contador vant Giro d'Italia.

Og ikke minst ble Spanias landslag i fotball Europas konger da de vant EM-sluttspillet i Østerrike og Sveits. For første gang siden 1964 var Spania best i et internasjonalt sluttspill.

Avgang og comeback
Noen suksess ble det definitivt ikke for det norske landslaget i fotball, som gikk gjennom hele året uten å vinne en eneste kamp. 8. desember trakk Åge Hareide seg som trener etter den dårligste landskampsesongen siden Røste Fossen styrte laget i 1978.

Derimot stod 37 år gamle Erik "Myggen" Mykland for årets comeback i oktober. Det skjedde for Start i de siste minuttene av en kamp mot Sandnes, da han under øredøvende jubel kom på banen som innbytter de siste minuttene.

Aksel Lund Svindal var en annen som kom tilbake, etter et stygt fall under utfortrening i november i fjor. I høst deltok han i verdenscupåpningen, og den 5. desember beviste han at han er tilbake for fullt ved å vinne sitt første verdenscuprenn etter fallet.

Og selvsagt må vi innom håndballjentene, som toppet et fantastisk år med å vinne EM for tredje gang på rad.

Egenproduksjon fra NRK Sport (2008)
Ved Jan Petter Saltvedt og Håvard Bergheim
Pressekontakt/programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 951 00 299
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no