Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 2. januar kl 20.25 Folk: Spøkelset i Saltstraumen


I over 40 år har Vebjørn Karlsen fra Bodø hatt undervannsfotografering som sin store hobby. Under vann finner han de merkeligste skapninger og formasjoner - og de mest spennende motiver. Det er Saltstraumen utenfor Bodø som er hans eldorado og fotoatelier.

Vebjørn er i dag en av Norges mest erfarne undervannsfotografer, og han har tatt bilder i farvann over store deler av verden.

Favoritten Saltstraumen
Flere tusen bilder har han tatt nede i dypet av Saltstraumen, alltid på jakt etter det optimale motivet. Opplevelsene fra dypet av verdens sterkeste tidevannsstrøm er sterke og sitter i kroppen hans lenge etter at dykket er avsluttet.

Vebjørn må derfor ha avstand til alle disse inntrykkene før han tør å se på bildene. Derfor må han vente i flere dager, om så uker før han åpner bildemappa på datamaskinen.

I jakten på motivene er det særlig et bitte lite dyr han ser etter. Det er bare litt over 30 millimeter langt, en millimeter bredt og gjennomsiktig. En fascinerende skapning blant alle de andre som holder til i Saltstraumen. Vi snakker om en spøkelseskreps.

Vebjørn Karlsen arbeider til daglig som maskinist på 330-skvadronen i Bodø, der han begynte som redningsmann for snart 40 år siden. Jobben hans er å redde liv. Han er en våre mest erfarne i redningstjenesten, og har vært med på utallige redningsaksjoner.

Mesteparten av fritida bruker han til dykking og fotografering under vann. Han har 2500 dykk i Saltstarumen, som tilsvarer 100 døgn under vann. Spørsmålet er om Vebjørn klarer å ta det bildet av spøkelseskrepsen som han lenge har planlagt?

Egenproduksjon
Programansvarlig: Bjørn Tore Pedersen, NRK Nordland, tlf 911 37 879
Redaktør i Folk: Oddbjørn Rosnes. Tlf 478 15 458
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 23 04 70 00