Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 torsdag 31. desember 2009 kl 19.55 Jane Eyre

Den store, store kjærligheten

Jane Eyre og Edward Rochester (Foto: BBC)
Jane Eyre og Edward Rochester (Foto: BBC)
Avsløringen av Edwards hemmelige ekteskap er en grusom nyhet for Jane, og hun velger å forlate mannen og eiendommen hun elsker.

Jane rømmer fra Thornfield og legger ut på vandring, sulten og uten så mye som en penny. Helt utslitt legger hun seg ned, men blir reddet av en ung prest ved navn John Rivers.

John og søstrene Diana og Mary pleier Jane til hun blir sterk igjen. Snart kan hun begynne å undervise i landsbyens lille skole, og elevene gjør store fremskritt.

John er forelsket i Rosamond, og hans følelser er gjengjeldt. Jane prøver å overbevise John om at han vil angre hvis han ikke gifter seg med Rosamond, men han føler at kjærligheten til Gud er det viktigste. Hans kall er å tale Guds sak til menneskene, ikke å inngå ekteskap med en kvinne.

Jane sliter med følelsene. Særlig hennes iherdige forsøk på å overtale John til å velge kjærligheten til Rosamond, får henne til å minnes Edward. Det står etter hvert helt klart for henne at hun må dra til Thornfield.

Jane finner godset i ruiner etter en stor brann. Har hun kommet for sent?

Lidenskapelig "Jane Eyre"
BBC har igjen laget et storslått historisk drama som har mottatt strålende kritikker. Nyinnspillingen av "Jane Eyre" byr på dramatikk, intriger og kjærlighet. Historien er basert på Charlotte Brontës mesterverk fra 1847, og serien er i fire deler.

Historien om den foreldreløse pikens traumatiske oppvekst, voksende selvstendighet og problematiske kjærlighetsforhold til godseieren Edward Rochester, er kjent og kjær for mange. Charlotte Brontës roman, som er et sentralt dokument i kvinnefrigjøringens historie, har vært et yndet tema for mang en regissør.

I rollen som Jane Eyre møter vi Ruth Wilson som var nyutdannet fra teaterskolen da hun ble tilbudt rollen som en av verdenslitteraturens store kvinneskikkelser. Hennes motspiller er den mer rutinerte Toby Stephens, kjent blant annet fra "Pride & Prejudice" og James Bond-filmen "Die another Day".

Begge hovedrolleinnehaverne er blitt berømmet i britisk og amerikansk presse for sin innsats i serien.

Programmet er sendt tidligere

Produsert av BBC (2006)
Originaltittel: Jane Eyre
I rollene: Ruth Wilson (Jane Eyre), Toby Stephens (Edward Rochester), Georgie Henley (unge Jane Eyre), Francesca Annis (Blanche Ingram), Lorraine Ashbourne (Mrs Fairfax), Pam Ferris (Grace Pool), Tara Fitzgerald (Mrs Reed) og Aidan McArdle (John Ashton).
Pressekontakt: Karoline Berg 23049486/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no